bezár
 

irodalom

2023. 01. 25.
Új szerkesztők a FISZ Minerva Könyvsorozatának élén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2023 januárjától Konkoly Dániel irodalomtörténész, szerkesztő, Pinczési Botond kritikus, szerkesztő és Vincze Richárd irodalomtörténész, kritikus lettek a Fiatal Írók Szövetsége Minerva Könyvek sorozatának új szerkesztői a következő három évben.

A FISZ Minerva Könyvek sorozatában megjelent kötetek Balogh Gergő és Pataki Viktor előző két ciklusban, valamint Antal Nikolett, Mészáros Márton, Varga Betti és Bednanics Gábor korábban betöltött szerkesztői és kiadói tevékenységének köszönhetően megbízható minőséget jelentettek a többnyire kötettel még nem rendelkező fiatal irodalomtörténészek írásainak összegyűjtésében, gondozásában és megjelentetésében. Elmúlt években végzett munkájuk precedenst teremtett a tudományos és művészeti közegek közti hatékony párbeszédre.

A FISZ Minerva Könyvek sorozatának szerkesztői így egy olyan hagyományt és arculatot alakítottak ki, melyeknek jelentősége nem csupán a hazai fiatal irodalom- és kultúratudományos vizsgálatok minőségi kiadásában áll, hanem egy olyan kiterjedt kapcsolatháló létrejöttében is, mely a FISZ elnökségével, az Új Alföld Könyvek sorozattal és a Tempevölggyel való szoros együttműködés eredményeként a határon túli kiadókkal (például Erdélyi Híradó) történő közös gondolkodást és munkát is elősegítette.

„Szerkesztői tervünk alapvetően igazodik a FISZ Minerva Könyvek fentebb vázolt alapértékeihez, tehát szerkesztői koncepciónkat e hagyomány folytatásaként gondoljuk el” – emelte ki Vincze Richárd.

"Szeretnénk olyan konferenciákat szervezni, amelyek egyszerre vállhatnak a magas minőségű tudományos viták és az első konferenciaszereplések színhelyévé. Ezentúl az irodalom- és kultúratudomány népszerűsítése is céljainkat képezi” – erősítette meg Pinczési Botond.

Konkoly Dániel elmondta, az említett lehetőségek kiemelt figyelembevétele mellett intenzív és elmélyült kapcsolatot kívánnak létesíteni az egyetemeken működő szakmai-szellemi műhelyekkel. „Ezenfelül kiemelt jelentőségű célként nevezzük meg az OTDK-n tehetségesnek bizonyuló hallgatók felkarolását. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a frissen doktori fokozatot szerzett magyarországi és határon túli kutatók színvonalasnak vélt értekezéseit a sorozatunkban megjelentessük” – zárta szavait.

Fotó: Szirák Sára

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés