bezár
 

irodalom

2023. 02. 06.
Bemutatják Balajthy Ágnes és Lapis József tanulmányköteteit
Három Holló, Február 6., 18.00
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatják Balajthy Ágnes és Lapis József tanulmányköteteit Minden érdeklődőt szeretettel várnak Balajthy Ágnes Élő helyek – tér- és biopoétikai összefüggések a kortárs irodalomban, valamint Lapis József Elég. Közelítések a kortárs irodalomkritikához című tanulmányköteteinek bemutatójára!

Bemutatják Balajthy Ágnes Élő helyek – tér- és biopoétikai összefüggések a kortárs irodalomban, valamint Lapis József Elég. Közelítések a kortárs irodalomkritikához című tanulmánykötetét. Az esemény helyszíne a Három Holló (Piarista köz 1. (bejárat a Szabadsajtó út felől), a beszélgetést Pataki Viktor moderálja.

Herczeg Ákos az alábbi fülszöveggel ajánlja Balajthy Ágnes Élő helyek – tér- és biopoétikai összefüggések a kortárs irodalomban című kötetét:

"Milyen jelentésképző erővel bír az irodalmi művekben megjelenített natúra és architektúra? Hogyan alakulnak az értelmezést érdemben befolyásoló tényezővé az épített és a természeti környezet elemei a 20-21. századi líra és próza egyes darabjaiban? Milyen poétikai történések tűnnek föl a puszta díszletből szövegszervező elvvé váló tér irodalmi reprezentációjának vizsgálatakor? Balajthy Ágnes új könyvében miközben ezekhez hasonló kérdésekkel vet számot, izgalmas szellemi kalandra hív: hol egy romokat, városi tereket kutató architektus, hol egy növényi létmódot megfigyelő botanikus, hol egy Ausztrália kies tájait járó topográfus kíváncsiságával barangolja be az irodalom jól vagy kevéssé ismert vidékeit. Legyen szó akár magyar vagy külföldi művek aprólékos és körültekintő interpretációjáról, a debreceni irodalmár egyszerre kivételesen felkészült utazó és magával ragadó idegenvezető. Könyve így lesz mások mellett a Térey János-, a Bartók Imre- vagy éppen a Szabó Magda-olvasás nélkülözhetetlen kalauzaként hasznos útitársunk."

alföld

Lapis József Elég. Közelítések a kortárs irodalomkritikához című kötetét pedig így ajánlja Herczeg Ákos: 

"A kritikaírás vállaltan szubjektív műfaj, ami nem jelenti azt, hogy ne volnának íratlan szabályai. Legfeljebb nem tudunk róluk, mert praxisa során sosem vagy csak nagyon ritkán gondolja végig a kritikus, hogy vajon mitől működik jól-rosszul egy könyvről szóló reflexió, továbbá melyek azok a nélkülözhetetlen, szakmai felkészültséget igazoló készségek és e tudás gyakorlati alkalmazhatóságát biztosító, sok évnyi kitartó munkával elsajátítható fortélyok, melyek valóban képesek megnyitni az utat egy-egy kortárs (jelen kötetben elsősorban) verseskötet felé. Lapis József lassan több évtizedes kritikusi tevékenysége azt bizonyítja, hogy a jó recenzens amellett, hogy olvasóként és ítészként tájékozott, mértéktartó, nyitott, az irodalmi szcéna különféle szereplői felé pedig előzékeny, mindenekelőtt kíváncsi természet – a szépirodalmi mezőnyszéles spektruma iránt éppúgy, mint saját működése tekintetében. Lapis József új könyve esszé- és kritikaválogatás, egyúttal a kritikusi szakma tanulságos és frappáns élveboncolása. Ahogy a címe utal rá, gondolatébresztéshez ennyi épp elég. Innen már talán el lehet indulni."

 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1225642458036584
Helyszín: Három Holló (Piarista köz 1. (bejárat a Szabadsajtó út felől)
Moderátor: Pataki Viktor
A könyvbemutatón kedvezményesen megvásárolhatóak a kötetek.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés