bezár
 

art&design

2023. 02. 10.
Megjelent az Útmutató a képregények tanulmányozásához: Rajzolt bevezető a képregénytudományba
A könyv Szép Eszter fordításában ingyen olvasható, Prae Kiadó, 2023
Tartalom értékelése (6 vélemény alapján):
Megjelent az Útmutató a képregények tanulmányozásához: Rajzolt bevezető a képregénytudományba A képregénytudomány (Comics Studies) interdiszciplináris tudományterület, amely a történeti megközelítésen túl vizsgálja a képregények formai tulajdonságait, saját kifejezőeszközeit, kölcsönhatásait más művészeti ágakkal, és olyan fontos témák ábrázolását, mint a társadalmi folyamatok, az emlékezet, vagy a szuperhősök. A könyvet a Prae Kiadó html5-ös lapozgatható PDF-formátumban, valamint szabadon letölthető módon teszi közzé. Szerzők: Enrique Del Rey Cabero, Michael Goodrum, Josean Morlesín Mellado.

Ez a képregény formájú útmutató a fiatal tudományág legfontosabb területeit veszi sorra. A kalauzt az Oxford Comics Network tagjai írták és rajzolták, az angol eredetit az Oxfordi Egyetemen működő Oxfordi Bölcsészettudományi Központ (TORCH) adja ki. 

Részlet Szép Eszter képregénykutató előszavából: „Az Útmutató a képregények tanulmányozásához, ahogy a címe is ígéri, jól látható turistajelzésekkel segít eligazodni a képregényekhez köthető asszociációk erdejében, és rendszerezi azokat a módokat, ahogy az angol-amerikai eredetű képregénytudományban ezt a sokszínű médiumot vizsgálni szoktuk. Különleges kiadvány ez, hiszen nem csak szöveggel érvel, magyarázataiban a teljes képregényes eszköztárat felvonultatja. Ezzel az alkotók folytatják a Scott McCloud által elkezdett és az elmúlt években főként Nick Sousanis által képviselt hagyományt: az elméleti megfontolásokat nem választják el a gyakorlattól.” A kiadványban egy interjú is olvasható Nick Sousainsszal, aki a diszciplínák közé nem szorítható emberi kreativitásról és az összetett, sokszor vizuális gondolkodási folyamatainkról írta és rajzolta Unflattening [Kilaposítás] című képregénykönyvét (Harvard University Press, 2015).

Szabadon letölthető a teljes könyv PDF-ben, ide kattintva.

 

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Kiki Kogelnik: Now is the Time – retrospektív kiállítás a Bank Austria Kunstforumban
art&design

Borsos Miklós Lighea-művei
art&design

Interjú Fusz Mátyással legutóbbi kiállításáról, Merleau-Pontyról és kitakarásokról
art&design

Tudósítás Nádas Péter és Szűcs Attila beszélgetéséről a Deák Erika galériában

Más művészeti ágakról

A Költővel nem járnék antológia bemutatója a Három Hollóban
irodalom

A Goethe-Institut Budapest nőnapi beszélgetése feminizmusról és identitásról
Kassák-konferencia az Irodalmi Magazin szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés