bezár
 

art&design

2023. 02. 21.
Március 10-én vesznek végső búcsút Chochol Károly fotóművésztől
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Március 10-én vesznek végső búcsút Chochol Károly fotóművésztől Március 10-én, pénteken 10 óra 30 perckor a Pestszentlőrinci temetőben helyezik örök nyugalomra Chochol Károly fotóművészt, fotóriportert - közölte a Magyar Fotóművészek Szövetsége hétfőn az MTI-vel.

A Balogh Rudolf-díjas fotóművész egy nappal 88. születésnapja előtt, január 26-án hunyt el.

Chochol Károly 1935. január 27-én született Budapesten. Eredeti szakmája optikus, a budapesti Fotóklubban tanulta a fotózást. 1950-ben felvették a Magyar Dolgozók Országos Művészfényképező Egyesületébe (MADOME), ahol Haller Frigyes Gézától tanult, majd 1958-tól a Magyar Fotóművészek Szövetségének a tagja volt.

A Találkozások alkotócsoport tagja, valamint a MÚOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakoktatója volt. Aktívan közreműködött a Fotóművészek Szövetsége munkájában, emellett fotóművészeti szakíróként tevékenykedett és fotótörténeti kutatásokat is végzett. Nyugdíjazásáig a TV Híradó, illetve a Telehír fotóriportereként dolgozott. Készített alkalmazott és reklámfotókat is.

Első kiállítása Budapesten, a GANZ Kultúrházban és egyidejűleg a József Attila Színházban nyílt 1954-ben Emberek, arcok címmel. Jelentősek kortárs fotósokról készített ironikus képei. Félszáz könyv illusztrátora, valamint társszerzője, több kiállítás rendezője, szerkesztője volt (Tény-kép, Műcsarnok, Budapest, 1980; Magyarok a fotótechnika történetében). Egyebek mellett 1995-ben a Magyar Televízió Életmű Nívódíjával, 2005-ben a MÚOSZ Aranytoll kitüntetésével ismerték el. 2017-ben kapta meg a Balogh Rudolf-díjat.

A budapesti rakpart - A főváros arcai címmel tavaly novemberben nyílt életműkiállítása Budapest Főváros Levéltárában, amely 2021 óta őrzi egyedülálló fotóanyagát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés