bezár
 

irodalom

2023. 02. 28.
Hogyan készült A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című tanulmánykötet?
A szerkesztők és a kiadó közleménye
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Hogyan készült A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című tanulmánykötet? Az alábbiakban szó szerint közreadjuk A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című tanulmánykötet szerkesztőinek és kiadójának közleményét, melyet amiatt kellett megírniuk, mert a Ráció Kiadó kinyomtatta ugyanezen könyv egy  autorizálatlan kalózkiadványát, és terjeszteni is kezdte.

2021. március 25-én és 26-án online konferenciát rendeztek a berlini Humboldt Egyetem Magyar Irodalom és Kultúra Tanszékének szervezésében, az itt elhangzott előadásokból készült A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című tanulmánykötet. A Halász Hajnalka és Lőrincz Csongor által szerkesztett kötet a József Attila-kutatás legfrissebb eredményeit mutatja be az érdeklődő olvasók számára, tizenhét tanulmányt tartalmaz, amelyek felölelik a költő teljes életművét a korai pályaszakasztól a kései versekig. A kötetet a Prae Kiadó adta ki, a berlini Humboldt Egyetem támogatásával. A felelős szerkesztő L. Varga Péter volt. Könyvbemutató az ELTE BTK Kari Tanácstermében március 9-én este 18 órai kezdettel lesz.

A Prae Kiadó még 2022-ben átvette a szerzők által megírt, a szerkesztőpáros által előkészített tanulmányokat, amelyeken velük egyeztetve elvégezte a szöveggondozási munkálatokat. Ezzel párhuzamosan felvette a kapcsolatot a berlini Humboldt Egyetemmel a kiadás támogatása ügyében. A szöveggondozást nyomdai előkészítés követte, ami után megkapta a szerkesztőpáros a betördelt anyagokat, és minden szerző a saját tanulmányát. Miután visszakapta a Prae Kiadó a javítási kérésekkel a pdf-eket, megtörtént ezek bejavítása, és egy ismételt, végső jóváhagyási körre visszakapták a szerzők és a szerkesztők a betördelt tanulmányokat. Így mindenkinek több körben is lehetősége nyílt arra, hogy megtegye javaslatait, észrevételeit, ha bármilyen problémát talált.

Tudomásunkra jutott, hogy egy másik kiadó (Ráció Kiadó) egy korábbi szövegváltozatot tervez megjelentetni a szerzők-szerkesztők jóváhagyása nélkül. A könyv minden tiltakozás ellenére napvilágot látott, több szerzőnek postázták és forgalomba hozták.

Mi, jelen közlemény aláírói mindannyian kifejezetten felelőtlennek gondoljuk nem autorizált szövegek könyv formában történő megjelentetését. Különösen, ha a szerkesztők kifejezetten jelezték, hogy a kézirat megjelentetéséhez nem járulnak hozzá, és azt a szerzői joggal való visszaélésnek tekintik, továbbá, hogy a Prae Kiadónál szándékozzák megjelentetni a kéziratot. Kifejezetten fontosnak tartjuk, hogy ha kritikák készülnek a könyvről, akkor azok az autorizált kiadványról készüljenek, ezért a kritikusok, valamint a folyóirat-szerkesztők figyelmét felhívjuk arra, hogy szerzőikkel tisztázzák: a Prae Kiadó által megjelentetett könyvről írnak-e recenziót, tanulmányt.

Nem példa nélküli, hogy egy könyvet visszavonnak a forgalomból. A Ráció Kiadónak is vissza kell vonnia a piacról a szerkesztők és szerzők ellenőrzése és jóváhagyása nélkül megjelentetett könyvet.

Halász Hajnalka, Lőrincz Csongor, L. Varga Péter, Balogh Endre

A közlemény elérhető a Prae Kiadó hivatalos honlapján

A igazi, szerzők által jóváhagyott könyv megrendelhető a Prae Kiadó webshopjában

Így néz ki az igazi tanulmánykötet borítója:

A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok

Az online konferencia visszanézhető itt

2021. március 25.: 

2021. március 26.:

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Goethe-Institut Budapest nőnapi beszélgetése feminizmusról és identitásról
Kassák-konferencia az Irodalmi Magazin szervezésében
A Kötetlenül vendége Somorjai Réka volt
Ki ölte meg a Török Zolit? – könyvbemutató a Kis Présházban

Más művészeti ágakról

Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
art&design

Rabóczky Judit Rita kiállítása a B32-ben
Vendégváró Fesztivál a Bethlen Téri Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés