bezár
 

film

2023. 03. 03.
Határidőhöz érkezett a pályázat: forgatókönyvírókat keres a Friss Hús csapata
Fókuszban a rövidfilmírás a Balázs Béla-pályázaton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az írókat és a forgatókönyvírókat szólítja meg a Friss Hús a legújabb pályázatával, amelyre már csak 2023. március 3-ig lehet jelentkezni. A pályamunkákat négy témában várják: kortárs magyar novellák adaptációi, sportfilmek, „hív a természet”, valamint a négyeshatos villamos tárgykörben.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál már tíz éve dolgozik azért, hogy a hazai filmes tehetségek minél nagyobb szakmai figyelemben részesüljenek. Annak ellenére, hogy az elmúlt években számtalan sikeres magyar rövidfilm készül, a szervezők tapasztalatai szerint a rövidfilmek forgatókönyve, dramaturgiája méltatlanul keveset tárgyalt és gyakorolt téma.

A Friss Hús ezen kíván változtatni legújabb pályázatával, amely kimondottan íróknak és forgatókönyvíróknak szól, és amelynek célja, hogy workshopok és fejlesztési munkák során tehetséges alkotók mentorok segítségével kisjátékfilm-forgatókönyvet fejlesszenek.

A kiválasztott filmtervek a tavasz folyamán fejlesztői workshopon vesznek részt, melyet követően zsűri választja ki a legjobbnak ítélt alkotásokat. Az íróknak a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál ideje alatt lehetősége lesz filmrendezők és producerek előtt prezentálni terveiket.

Az elbírálás során előnyt élveznek azok a filmtervek, amelyek 20 percnél nem hosszabb alkotást ígérnek. A zsűri által legjobbnak ítélt három filmterv – a fejlesztési folyamat végén – 150-150 ezer forint díjazásban is részesül. A pályázatot Balázs Béláról (1884–1949), a magyar irodalom, film- és kultúrtörténet kiemelkedő alakjáról nevezték el, az alkotó munkássága mellett a Balázs Béla Stúdiónak is emléket állítva, amely évtizedeken keresztül volt a kísérleti filmesek oázisa. A stúdió megszűnése-elsorvadása máig betöltetlen űrt hagyott, szellemi öröksége pedig a mai napig táplálja a fiatal filmes generációkat.

A Friss Hús hagyományos pitchfórumát is megtartja a fesztivál ideje alatt, erre a szokásos módon rendezők pályázhatnak majd filmterveikkel. A korábbi nyertesek között olyan alkotások voltak, mint az Oscar-díjas Deák Kristóf A legjobb játék vagy Turai Balázs Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon fődíjas Amok című filmje. A Balázs Béla-pályázat beadásához szükséges részletes információk a Friss Hús honlapján érhetők el. A pályázatokat a nevezési felületen lehet beadni.

Forrás: Friss Hús

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Ruben Östlund: A szomorúság háromszöge
Vít Klusák Örökre szóló pillanat című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Kiki Kogelnik: Now is the Time – retrospektív kiállítás a Bank Austria Kunstforumban
art&design

Interjú Rainer Péterrel, a Gadányi Jenő Alapítvány elnökével
Vendégváró Fesztivál a Bethlen Téri Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés