bezár
 

film

2023. 03. 11.
Közönségtalálkozókkal indul a mozikban a Hat hét
Egy újabb nemzetközi fesztiváldíjért is versenybe száll
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szakonyi Noémi Veronika filmje a nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel egy nehéz anyagi körülmények között élő középiskolás lány történetén keresztül. A díjnyertes magyar filmdráma alkotóival több helyszínen is találkozhat a közönség az országos mozibemutatóhoz kapcsolódó közönségtalálkozókon, a film pedig folytatja nemzetközi fesztiválkörútját: a svédországi BUFF nemzetközi ifjúsági filmfesztiválon két kategóriában is versenybe száll.

A szülést követő hathetes időszakban a jogszabályok szerint a biológiai anyának még van rá lehetősége, hogy meggondolja magát, és ha úgy dönt, visszakérheti a gyermeket. Ez az időszak, valamint a hozzá kapcsolódó feszült bizonytalanság mind az örökbeadó, mind és örökbefogadó szülők számára érzelmileg rendkívül megterhelő.

Az eddig csak fesztiválokon és egyedi vetítéseken elérhető film – amely többek közt tavaly a miskolci CineFest fődíját, idén a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában a Magyar Filmkritikusok díját nyerte el – március 23-tól érkezik országszerte a mozikba.

Az országos filmbemutatóhoz kapcsolódva számos helyszínen lesznek beszélgetéssel kísért vetítések, több moziban már a premier előtti héten, március 14-től kezdődően.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Filmhu Filmklub keretében lesz közönségtalálkozó Szakonyi Noémi Veronika rendezővel, Vincze Máté Artur forgatókönyvíróval és Román Katalin főszereplővel.

A Puskin Moziban Kovács Gellért filmszerész beszélget az alkotókkal, a Művész moziban A család az család mozgalom egyik arca és szószólója, Pál Márton is jelen lesz és mesél az örökbefogadással kapcsolatos élményeiről. A Cinema City Allee közönségtalálkozójának vendége lesz az alkotók mellett Tapasztó Orsolya örökbefogadó szülő, mentálhigiénés szakember és influenszer, a @nemakarokbeleszólni Instagram oldal társalapítója. A budapesti közönségtalálkozókon kívül országszerte számos moziban, többek között a kecskeméti Otthon Moziban, a pécsi Apolló Moziban, a szentendrei P'Art Moziban, a szegedi Belvárosi Moziban és a győri Rómer Házban is találkozhatnak a nézők az alkotókkal.

A film eközben folytatja nemzetközi fesztiválkörútját, a svédországi Malmöben március közepén megrendezett BUFF nemzetközi ifjúsági filmfesztiválon két kategóriában is díjra jelölték. A Hat hetet korábban a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díjával ismerték el, a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon a főszerepet alakító Román Katalin nyerte a legjobb színésznő díját. Az észtországi Tallinn Black Nights filmfesztiválon a nemzetközi zsűri a versenyszekció nagydíjának indoklásában kiemelte az „elképesztően empatikus megközelítésű rendezést”, Román Katalin „rendkívüli és sokrétű alakítását”, és azt, hogy az alkotóknak „sikerült megtalálnia a hangot, amelyet a fiatal generáció is sajátjának érezhet.”

A Román Katalin mellett Balsai Móni, Mészáros András, Járó Zsuzsa, Szczaurski Lana, Takács Kati és Györgyi Anna közreműködésével, a SPARKS gyártásában, az Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film március 23-tól érkezik országszerte a mozikba, az Uránia Film forgalmazásában. A filmről és a vetítésekről további részletek a produkció Facebook-oldalán olvashatók.

Forrás: Uránia Film

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Vít Klusák Örökre szóló pillanat című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Édouard Louis Ki ölte meg az apámat? című darabja a Jurányiban
irodalom

A Goethe-Institut Budapest nőnapi beszélgetése feminizmusról és identitásról
irodalom

Bemutatták a „fényem nő: magam termelem” – Biopoétika a 20-21. századi magyar lírában, valamint A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című köteteket


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés