bezár
 

irodalom

2023. 03. 18.
Petőfi stílust vált
Megújul a Petofi.hu oldala
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójának alkalmából vadonatúj, interaktív felülettel várja a látogatóit a megújult Petőfi.hu weboldal, értesítették a Prae művészeti portált.

A Petőfi bicentenáriumi év egyik legreprezentatívabb projektjeként március 15-től megújul a Petőfi.hu weboldal. Az arculatváltás és a teljes tartalmi megújulás eredményeként olyan fiatalos, lendületes, komplex felület született, amely az eddigi információk mellett új, szerkesztett tartalmi egységekkel, videókkal, programnaptárral és a Magyar Kultúráért Alapítvány égisze alatt működő valamennyi médium Petőfi témájú anyagával egy helyen várja a látogatókat.

Szabadság, szerelem – ehhez kapcsolódva elmesélhető a teljes történetünk. Erről szólnak a dalaink, verseink, regényeink, harcaink, álmaink, tenni akarásunk. A Petőfi.hu ennek jegyében reflektál Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára: követjük a bicentenáriumi eseményeket, új szempontokat kínálunk e kivételes életműhöz, és bemutatjuk, Petőfi hogyan van jelen a kultúránkban. Még az is kiderülhet, hogy mindannyian Petőfi köpönyegéből bújtunk elő.

»Az idő igaz, / S eldönti, ami nem az« – írja a kétszáz éve született költőnk. Saját magára vonatkoztatva is érvényes. Egyesek szerint Petőfi szobra eltakarja Petőfi Sándort, a költőt, a forradalmárt, a szerelmest. Föltámasztani nem tudjuk őt, de a szobrát megmozgatni igen, így tér nyílik arra, hogy bepillantsunk a szobor mögé. Ez a tér lenne a Petőfi.hu. Lehetőség arra, hogy mindenkinek legyen egy eleven Petőfije”

– mondja Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. 

A Petőfi.hu felületén naponta érzékelhetővé teszik a Petőfi-univerzum mozgásait és erővonalait a Petőfi-hírfolyamban. Több kulturális szerkesztőséget is felkértek, hogy egy éven át gondolkodjanak együtt arról, mit jelent a mindennapjainkban a költő hagyatéka, hogyan élnek tovább a reformkor eszméi, követik, hogyan gondolkodnak ezekről a kérdésekről a szakemberek, Petőfi vendégeként népszerű előadókat, ismert művészeket kérdeznek arról, ők hogyan kötődnek a szabadságharcos poétához, és felkérik őket, ajánljanak egy könyvet, egy dalt és egy képet, amely számukra hordozza azokat a gondolatokat, amelyek Petőfivel is rokoníthatók.

Petőfi-kalendáriumot állítanak össze: a költő életéből kiválasztott eseményekhez verseket, képeket, olykor kortárs reflexiókat társítottak, és kétszáz napon át, az adott események évfordulóján összekapcsolva mutatják be ezt a sajátos csokrot.

Ismeretterjesztő cikkekkel mutatják be a reformkor kontextusát, kiemelten azt a pár évtizedet, melyet Petőfi maga is ismert, mindehhez olyan szempontokat rendelnek, melyek által érzékelhetővé válik, hogy ennek a korszaknak az eszményei, törekvései – de akár a dilemmái is – hogyan vannak jelen a mai életünkben.

Áttekinthetővé teszik a bicentenárium programjait – Eseménynaptárjukban az érdeklődő könnyedén tájékozódhat arról, hogy a Kárpát-medence különböző pontjain mikor kik és milyen módon emlékeznek Petőfire.

Együttműködő partnerek:


Kulturális és Innovációs Minisztérium
Nemzeti Kulturális Tanács
Nemzeti Kulturális Alap
Országos Közgyűjtemények Szövetsége
Petőfi Irodalmi Múzeum
Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége – Magyar Géniusz program
Petőfi rádió
Petőfi TV
Petőfi Kulturális Ügynökség

Kép forrása: petofi.hu 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés