bezár
 

zene

2023. 03. 18.
Németh Róbert vidéken is bemutatja új lemezét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vidéken is bemutatja közelmúltban megjelent harmadik lemezét Németh Róbert. A Heaven Street Seven basszusgitárosaként több mint két évtizeddel ezelőtt ismertté vált zenész áprilisban Pécsett és Szegeden ad koncertet.

A Vihar után az ég az első olyan lemezem, amely igazi zenekari együttműködés eredménye. A dalok harmóniamenete és a szövegek tőlem származnak, de a számok összerakása teljesen csapatmunka volt. Ebben a kvartett felállásban az előző lemez bemutatása óta játszunk együtt"

– mondta Németh Róbert az MTI-nek. A zenekarban ő énekel és gitározik, Martinkó Tamás (ex-Pluto, Lidérc) a szólógitáros, Kalmár Tibor (Anton Vezuv) a basszusgitáros és Michael Zwecker (ex-Kispál és a Borz) dobol. A lemez zenei producere Lázár Domokos (Esti Kornél, Pegazusok Nem Léteznek, Lázár Tesók) volt, vendégzenészként közreműködött a zongorista Nagy Szabolcs, két fúvós, Subicz Gábor és Varga Nóri, a vokalista Kiss Flóra, valamint a billentyűs Csernovszky Márk.

Az első dalok három évvel ezelőtt születtek a lemezre, az akkor beütő koronavírus-járvány nyilván hatással volt az anyag hangulatára. Aztán úgy alakult, hogy párhuzamosan Hajós Kristóf (ex-Unbending Trees) első szólóanyagán is elkezdtünk dolgozni, így a két album hangzásában van hasonlóság"

– idézte fel Németh Róbert. E hangzás kialakításában markáns szerepet játszott Martinkó Tamás, akinek gitárjátéka a Vihar után az ég egész textúráját meghatározza, és amerikai alternatív folktól a csilingelő britpopig sokféle hangulatot beemel.

Németh Róbert dalait áthatja a melankólia. Előző lemezein gyakran nyúlt az idő, az űr, az égitestek szimbolikájához, ezúttal az időjárás és az égi jelenségek (fény, vihar, éjszaka, csillagok, telihold) kerültek előtérbe. "Az én korosztályom, a negyvenesek-ötvenesek számára egy lemez még mindig egységes egészként működik. Szövegíráskor számomra meghatározó, milyen hangulatban vagyok, most azt éreztem, van remény, jó élni, és úgy alakult, hogy ezt az időjárás-változás kifejezéseivel tudtam a legjobban kifejezni".

A zenész elmondta: ezzel a lemezzel lezárt egy trilógiát (a Nincsen mozgás az eseményhorizonton 2016-ban, A kib...ott végtelen űr 2019-ben jelent meg). Hozzátette: eddig egyes szám első személyben írt, a jövőben ettől el akar távolodni.

Rétegműfaj, amit csinálok, ráadásul húsz éven át basszusgitárosként mellékszereplő voltam, bele kellett tanulnom abba, hogy saját dalaimmal én álljak elöl a színpadon és még énekelek is. Most úgy érzem, eljutottam valahová, ahová szerettem volna, az új lemez kedvező visszajelzéseket kap"

– fejtette ki.

A Vihar után az ég egyelőre digitális platformokon érhető el a Klinik kiadó gondozásában, idén a tervek szerint CD-n is megjelenik. A budapesti lemezbemutató decemberben volt a Három Hollóban, azóta március elején a Robotban játszottak. Az első vidéki állomás április 8-án a pécsi Szabadkikötő lesz, majd április 21-én a szegedi Grand Café következik. Németh Róbert és csapata június végén színpadra lép a Fishing On Orfű fesztiválon is.

Kép forrása: spotify.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Vajda Gergely válaszol
Megjelent a Csaknekedkislány új albuma
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Szentpáli Roland válaszol

Más művészeti ágakról

Kiki Kogelnik: Now is the Time – retrospektív kiállítás a Bank Austria Kunstforumban
irodalom

A Goethe-Institut Budapest nőnapi beszélgetése feminizmusról és identitásról
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés