bezár
 

zene

2023. 03. 22.
Magyarországra jön a Level 42
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Magyarországra jön a Level 42 Első magyarországi koncertjére készül a Level 42. A nyolcvanas években világhírűvé vált angol dzsessz-funk csapat augusztus 5-én a Paloznaki Jazzpikniken lép fel.

"Olyan műsort állítunk össze az idei turnéra, amely a zenekar egész eddigi pályafutását átíveli. Minden lemezünkről szeretnénk valamit játszani, így egy 1980-tól napjainkig tartó időszak zenei összefoglalója várható. Mivel velünk lesz egy remek fúvósszekció, lehetőség lesz arra, hogy a régi dalokat sokkal dinamikusabban tudjuk előadni" - fogalmazott Mark King basszusgitáros, énekes, dalszerző.

Az 1979-ben alakult Level 42 első, másfél évtizedes aktív korszakában tíz stúdióalbumot készített, és olyan slágerek szerzője és előadója volt, mint a Lessons in Love, a Running in the Family, a Something About You vagy az It's Over.

"Az együttest négy jó barát alapította 1979-ben Londonban. Nagyon sok amerikai zenét hallgattunk akkoriban, ezért természetes volt, hogy olyan irányba indulunk el, amelyben a funk, a dzsessz, a rock egyaránt markánsan jelen van. Korábban soha nem írtunk dalokat, azt menet közben sajátítottuk el" - idézte fel Mark King a kezdeteket.

A Level 42-t a nyolcvanas évek közepétől éveken át a legjobb brit együttesnek választották. Az eredeti felállásban Mark King mellett Mike Lindup (billentyű, vokál), Boon Gould (gitár) és Phil Gould (dob) szerepelt, később számos tagcsere volt, Mark King 1994-től 2001-ig szüneteltette zenekarát és szólóban dolgozott.

"Akkor nagyon sokat változott a zenei színtér, hogy mit hallgatnak az emberek, és miként készül el egy felvétel. Számomra felszabadító erejű volt, hogy nem új zenekarként kellett ismét versenybe szállni, és rengeteg olyan dalunk volt korábbról, amit a rajongók hallani akartak"

A Level 42-ban Mark King, Mike Lindup, Nathan King és Pete Ray Biggin mellett Sean Freeman (szaxofon), Nichol Thomson (harsona) és Dan Carpenter (trombita) zenél. A zenekar 2020-ban és 2021-ben is a járvány miatti bizonytalanságok, valamint az Egyesült Királyság szigorú ki- és beutazási korlátozásai miatt mondta le tervezett koncertjeinek nagy részét, köztük a Paloznaki Jazzpikniket. Idén a fesztivál zárónapján, augusztus 5-én játszanak a Balaton-felvidéken.

Kép forrása: Wikipédia

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés