bezár
 

irodalom

2023. 04. 12.
Fehér Renátó nyerte a Ferencváros József Attila-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fehér Renátó költő, író nyerte el a Ferencváros József Attila-díjat 2023-ban - értesítették a Prae művészeti portált. 

A díjazott 2007 óta publikál; verseit, kritikáit, értekező prózáit nívós lapok publikálják. Verseit angol, cseh, francia, lengyel, német, orosz, román és szlovák nyelvre is fordították. Garázsmenet című, első verseskötete 2014-ben jelent meg (Magvető), amelyért Zelk Zoltán-díjat kapott. Második verseskötete, a Holtidény 2018-ban jelent meg, szintén a Magvetőnél, Torkolatcsönd című, legújabb kötete tavaly látott napvilágot a Magvető gondozásában. Versei több antológiában jelentek meg. A Hévíz folyóirat jelenlegi és a Litera.hu egykori szerkesztője, a közép- és kelet-európai irodalomra, kiemelten a visegrádi országok irodalmára fókuszáló Csirimojó Kiadó szerkesztője, konferenciák, irodalmi műhelyek és könyvbemutatók aktív szereplője. Kulturális szervezőként a Mester Galéria és Közösségi Tér munkatársa, ahol irodalmi műhelyeket, olvasókört szervez középiskolásoknak és egyetemistáknak. REUNION címmel irodalmi pályázatot szervezett középiskolások számára, a pályázatot idén harmadik éve hirdette meg a Mester Galéria. A Ferencvárosi József Attila irodalmi támogatás egyik szervezője, illetve zsűritagja. Fehér Renátó tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Karán végezte, ugyanitt volt doktorandusz. Több alkalommal a prágai Károly Egyetem vendéghallgatója, majd a prágai Václav Havel Könyvtár ösztöndíjas kutatója volt.

prae.hu

A Ferencváros József Attila-díj a IX. kerület által adományozott díj, melyet a kultúra terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó valamely alkotónak ítélnek oda évente egy alkalommal. A díjat a magyar költészet napján, április 11-én adták át a József Attila Emlékhelyen.

A díjat 2022-ben Fodor Tamás Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Stúdió K Színház alapítója kapta.

Kép forrása: Mester Galéria és Közösségi Tér

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

A Gyász, hagyaték és túlélet József Attilánál alcímet viselő könyv a Kortárs Kiadó gondozásában látott napvilágot
Interjú Horváth Florenciával és Karádi Gergővel a Valójában senki című zenés irodalmi est kapcsán
Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről

Más művészeti ágakról

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés