bezár
 

film

2023. 04. 16.
Mozikban Az első kettő
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Április 13-tól már látható a hazai mozikban az új magyar romantikus film, Az első kettő, amelyben egy amerikai lány és egy magyar fiú távkapcsolata nem várt fordulatot vesz, amikor tervezett házasságuk váratlanul kudarcba fullad.

„Erősen személyes filmet készítettem, amelyet a saját távkapcsolati élményeim ihlettek. Őszintén mesél az idő szorításába került kapcsolat magasságairól, mélységeiről, a szeretet és a veszteség együttes megéléséről. A történet szereplői, helyzetei a valóságból merítkeznek, de egytől egyig fikciósak” – mondta el a rendező-forgatókönyvíró.

Az első kettő története szerint a szerelmeseknek egy napja marad, hogy eldöntsék kapcsolatuk további sorsát. Tudják, hogy a köztük lévő távolság hamarosan több ezer kilométerre nő. Az utolsó napi rohanásban egy álomképbe kapaszkodnak, melyben ők az első két ember, akik az idők kezdetén megszerették egymást. Közben elfogy az asztalról a családi ebéd, megtelik a bőrönd, a repülő felszállási ideje pedig vészesen közelít.

Szövényi-Lux Balázs azt is elmondta, hogy a filmje – amelynek előképéül olyan romantikus párkapcsolati filmek szolgáltak, mint például a Frances Ha – közvetlen állami támogatás nélkül, tavaly nyáron készült, és a megvalósítása igazi szerelemprojekt volt a szűk stáb számára. Az első kettőt alig 16 nap alatt sikerült rögzíteniük, köszönhetően az alapos, több mint másfél éves előkészületeknek. A főszerepeket Hannah Saxby és Bergendi Barnabás játsszák, mellettük pedig feltűnik még a filmben Nyakó Júlia, Drahota Andrea és Schmidt Sára is.

A többségében angol nyelven forgatott, magyar feliratos Az első kettő forgatókönyvét a rendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, illetve az Edinburgh-i Egyetemen diplomázó Szövényi-Lux Balázs írta. A történet a végső formáját Farkas Ádám és Danszki Fruzsina dramaturgok segítségével nyerte el. A színes és fekete-fehér jeleneteket is tartalmazó filmet Vass Gergely, a Virágvölgy operatőre fényképezte. A produceri feladatokat, a Umbrella és a Cinesuper együttműködésével Farkas Ádám, Felszeghy Ádám, Mártonffy Zoltán, Nagy László és Szövényi-Lux Balázs látta el. A vágó Kovács Dávid és Szövényi-Lux Balázs volt, míg a látvány Bobor Ágnes és Barta Borbála munkája.

Forrás: Vertigo Média

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés