bezár
 

építészet

2023. 04. 18.
Ma van a műemlékvédelem világnapja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ma van a műemlékvédelem világnapja A Műemléki világnapon rendezett budapesti konferencián elhangzott eseményeket ismertette a portállal az MTI.

Az eseményen köszöntőt mondott Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület elnöke is. Mint felidézte, az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) 1983-ban határozta el, hogy meghirdeti a műemlékek világnapját, hogy ezáltal is felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára. Kiemelte, hogy a műemlékvédelem komoly megbecsülést érdemel, minden érintett fél összefogására és lényegesen nagyobb szerepvállalására van szükség a műemlékek megőrzése érdekében. Reményei szerint ezek a szempontok a törvényben is érvényre jutnak.

Az eseményen ICOMOS-díjjal ismerték el a bonyhádi Ermel-Vojnits-mauzóleum helyreállítását és a székesfehérvári püspöki székesegyház belső restaurálását. Az ICOMOS Példaadó műemlékgondozásért díjában részesült a györkönyi pincehegy örökségének megőrzése és fejlesztése, a sopronbánfalvai vízimalom helyreállítása, valamint Szmodits Júlia, az Ybl Egyesület elnöke Ybl Miklós emlékezetének ápolásáért.

Lánszki Regő hangsúlyozta: az intézményrendszer komoly átszervezésével az egész országot lefedő, szakhatóságként működő központi örökségvédelmi rendszer kiépítése is megtörténik, amely tudományos alapú szakmai támogatást, a fenntarthatóságot segítő felügyeletet, valamint támogatáskezelést is biztosít, és amennyiben szükséges, hatósági feladatkörében is fellép. "A 676 tervből 292-őt támogattunk, 193-at feltételekkel támogattunk, míg 191 tervet elutasítottunk" - összegezte az államtitkár, hozzátéve, hogy a statisztika bizonyítéka annak, hogy ha szükséges, az OÉT kellő szigorral jár el minden hozzá tartozó, így a műemlékeket érintő ügyben is. Ezek mellett kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy mielőbb megszülessen a műemlékek országos, egységes nyilvántartása, amely egyebek mellett segíteni tudja a tudományos alapú döntéshozatalt, valamint azt is, hogy szélesebb társadalmi támogatottságot kapjon a műemlékvédelem ügye, hozzátette, ha szeretnék, ha az adatbázis hozzáférhetővé válna az érdeklődők számára is.

Az államtitkár nemzeti örökségünk további kiemelkedően fontos egységeinek nevezte a mai határainkon kívül eső értékeket is. Elmondta, hogy ennek kapcsán céljuk egy külhoni műemlékkataszter felállítása. 

A Műemlékek megújulásunk energiahordozói című konferencián Vukoszávlyev Zorán, az ÉKM helyettes államtitkára is előadást tartott, amelyen egyebek mellett arról beszélt, hogy a műemlékekben lehet leginkább tetten érni a nemzeti kultúrát, ennél fogva épített örökségünk védelme a magyar építészet képviseletének legmagasabb szintje.

kép: icomos.org

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés