bezár
 

építészet

2023. 04. 19.
Létrejön a varsói gettó múzeuma
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Létrejön a varsói gettó múzeuma A történelmi iratokat és emléktárgyakat tartalmazó időkapszulát helyezték el kedden a varsói gettó múzeuma kertjében, ezzel jelképesen megkezdődött az intézmény új székházának építése - közölte az MTI.

A 2018-ban megalapított múzeumi intézmény székházává az egykori gettó területén található épületegyüttest alakítják át, ahol a második világháború első éveiben gyermekkórház működött. A komplexum a varsói gettó azon kevés épületei közé tartozik, amelyek megmaradtak a háborúban. 

Piotr Glinski lengyel kormányfő-helyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter az ünnepségen úgy nyilatkozott: a időkapszulát az 1943-as gettófelkelés kitörésének szerdai, 80. évfordulója előestéjén helyezik el. A felkelés bebizonyította, hogy az ember "a legtragikusabb körülmények között is megőrizheti az emberiesség legmagasabb fokát", szembeszegülhet a gonosszal - jelentette ki a kormányfőhelyettes. Ebben az értelemben a gettófelkelés győztes volt, és az izraeli identitás alapját képezi, amint a lengyel felkelések a lengyel identitás alapját adják - tette hozzá.

Az időkapszulában Piotr Glinski a második világháborús lengyel ellenállást jelképező, Harcoló Lengyelország elnevezésű jelvényt helyezte el, amely a gettófelkelőknek nyújtott lengyel segítségre utal, valamint arra, hogy a helyszínen az 1944-es varsói felkelés idején is kórház működött, a lengyel felkelőket ápolták ott. Az elhelyezett emléktárgyak között van Jizchak Katzenelson Auschwitzban elhunyt lengyelországi zsidó költőnek az Ének a kiirtott zsidó népről című poémájának lengyel nyelvű kiadása. A mű magyarul is megjelent Halasi Zoltán fordításában. Albert Stankowski, a múzeum igazgatója bejelentette: az általa irányított intézmény új székháza három év múlva fog megnyílni. 

A varsói gettó szívében 2014 októberében már átadták a Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumának (POLIN) több mint 4000 négyzetméteres kiállítási területű épületét is.

A varsói gettót a németek 1940-ben hozták létre, mintegy félmillió lakosának 80 százalékát 1942 júliusa és szeptembere között a treblinkai náci német haláltáborba szállították. A deportálások során, valamint a gázkamrákban becslések szerint mintegy 300 ezer ember vesztette életét. A gettóban mintegy 60 ezer zsidó maradt, a németek 1943. április 19-ére tervezték a városnegyed végső felszámolásának elindítását.

Az akciót megelőzően a gettóban felkelés tört ki, amelyben mintegy 14 ezren haltak meg, a városrészt a németek földig rombolták. A varsói gettó összes áldozatának számát mintegy 400 ezerre becsülik.

fotó: Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma/ poli.pl

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés