bezár
 

zene

2023. 04. 26.
Kanalas Éva koncertjén lép színpadra a világhírű tuvai sámán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kanalas Éva koncertjén lép színpadra a világhírű tuvai sámán Amszterdamból Budapestre érkezik a világhírű tuvai sámán, aki Kanalas Éva koncertjén lép színpadra a Fonóban április 27-én – közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal. 

Kanalas Éva népdalénekes évtizedek óta foglalkozik a tuvaiak hiedelemvilágával, hagyományaival több ízben a helyszínen folytatva gyűjtéseket, illetve etnográfiai szempontból egyedülálló filmfelvételeket. Értékmegőrző művészi munkáját figyelem övezi itthon és külföldön egyaránt. Legutóbb az elmúlt héten mutatták be Amszterdamban az általa forgatott film angol nyelvű változatát, amelyet a laikus érdeklődők mellett nagy szakmai érdeklődés is kísért. Az eseményre a népdalénekes a filmben is szereplő See-Oglu Adigzsi sámánnal együtt érkezett. Április 27-én a Fonó színpadán együtt adnak minden szempontból rendhagyó estet. A szakrális énekművészetet hazánkban egyedülálló módon képviselő Kanalas Éva a magyar táltos hagyományban ismert dalokat, archaikus imádságokat szólaltat meg szólóban, magát dobbal kísérve, a világhírű sámán pedig tisztítószertartást végez a házban és a résztvevők között.

Kanalas Éva a hagyományos népdaléneklésen túl azt kereste, miként tör fel a hang a lélekből, és aztán hogyan születik meg a magyar népdal. Erdélyi, moldvai gyűjtőútjain először az archaikus, majd a szöveg nélküli dallomokat, technikákat kutatta. Dél-szibériai, belső-ázsiai gyűjtőútjain megismerte, elsajátította, filmre rögzítette az őslakos népek szertartásait, egyedülálló énekkultúráját, feltárta annak a magyar archaikus hagyományokkal rokon elemeit. Az Isten ostora című előadásban, a sztyeppei kultúra hangi világát, hazánkban egyedülálló szakrális énekművészetet szólaltat meg.

„Évtizedek óta foglalkozom a sámánhagyományokkal és mi sem gondoltuk, de ez most váratlanul nagy érdeklődést vonzott külföldön. A Fonó után Bécsbe utazunk a filmmel és Adigzsivel.” – avatott be minket Kanalas Éva.

Adigzsi a Tuva Sámán címmel 2018-ban mutatták be először Kanalas Éva filmjét, amely az archaikus és napjainkban is élő tuva sámánhagyomány Ojun nemzetségbéli Sii-oglu Adigzsi, égi eredetű, örökölt tudású sámán sámántevékenységét mutatja be. A filmet 2023-ban Amszterdamban is láthatták az érdeklődők, a hollandiai bemutatóhoz készült trailert itt lehet megnézni:

A Fonó-béli esemény részletei bővebben itt tekinthető meg.

Fotó: Nicolas Pernot

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés