bezár
 

irodalom

2023. 05. 03.
Irodalmi Romkoncert-sorozat Petőfivel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Irodalmi Romkoncert-sorozat Petőfivel Kollár-Klemencz László, Harcsa Veronika, Dresch Mihály, Pátkai Rozina, Maszkura, valamint Nyáry Krisztián és Bősze Ádám is fellép a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program irodalmi Romkoncert-sorozatának 2023-as évadában.

Veszprém és a Balaton-felvidék egyedülállóan gazdag középkori örökséggel rendelkezik, hiszen a régió településeit járva lépten-nyomon kolostor-, templom-, kápolna- és várromokra bukkanunk. Ezeket a romokat tölti meg élettel és művészettel a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Romkoncert sorozata. A természetközeli helyszínekre szervezett eseményekben közös, hogy mindet Balaton-felvidéki, vagy veszprémi romok tövébe szervezik, kis közönség előtt és az előadók minimális hang-és fénytechnika igénybevételével játszanak. Az irodalmi ihletésű koncerteken a személyesebb, intimebb kapcsolódás lehetőségeit szeretnék megteremteni az előadók, a közönség és a környezet között, éppen ezért lesznek az előadások kis létszámúak.

Május 28-án, az alsódörgicsei Boldogasszony templomrom tövében Kollár-Klemencz László zenés irodalmi előadása nyitja az idei sorozatot. A Kistehén zenekar egykori frontemberének első regénye 2021-ben jelent meg Öreg banda címmel. Az előadás gerincét ez a regény és a hozzá kapcsolódó dalok adják majd. Június 18-án, a kővágóörsi zsinagóga udvarán Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Lámpafény című estjét láthatják és hallhatják az érdeklődők. Az előadáson a zenészpáros ismert 20. századi magyar költők kevésbé ismert verseit adja elő. A verseket Harcsa Veronika válogatta és zenésítette meg, a hangszerelésben közreműködtek együttesének tagjai is. Vendég: Dresch Mihály.

Július 30-án, a veszprémi Margit-romoknál Pátkai Rozina és zenekara MINKA x Petőfi című produkciója különleges zenei és irodalmi utazást ígér. Az énekesnő a bossa novától a kísérletező elektronikus zenéhez, a portugál zenei tradíciótól pedig saját anyanyelvéhez talált vissza. Hazai költőink művei kerülnek feldolgozásra ezen a zenei és irodalmi utazáson, amelynek legújabb főszereplője Petőfi Sándor, ezzel emlékezve születésének 200. évfordulójára.

Augusztus 27-én, a balatoncsicsói Szent Balázs templomromnál, szintén a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva, Maszkura (Bíró Szabolcs) és Petruska András zenészek, valamit Kathy Zsolt színész előadásában a Felül a gálya című előadást hallhatjuk. A megzenésített Petőfi-versek mellett helyet kap a klasszikus szavalás is, ám kissé újraértelmezve, aktualizálva, megspékelve némi fanyar humorral. Az eseménysorozat záróelőadásával egy korábbi ígéretünknek szeretnénk eleget tenni. A magyar kultúra napjára szervezett A nagy Himnusz sztori című programra hatalmas volt az érdeklődés, és mivel nagyon hamar beteltek a regisztrációs helyek, elhatároztuk, hogy még 2023-ban újra elhozzuk Veszprémbe Nyáry Krisztián és Bősze Ádám produkcióját. A nagy Himnusz sztori egyszál zongorával kísért kamaraverziója” szeptember 3-án, a veszprémi Margit-romoknál lesz látható.

A minimális környezetterhelés, a természet és a történelem értékeinek felfedezése és védelme kiemelten fontos eleme a programsorozatnak, ezért az előadások ZERO WASTE, vagyis hulladékmentes eseményként valósulnak meg.A sorozat eseményei ingyenesek, de online előzetes regisztrációhoz kötöttek. Az eseményekre a regisztráció a fellépések előtt pár héttel indul. – az első koncertre: Kollár-Klemencz László – Öreg banda – már nyitva van a regisztrációs felület.

Kollár-Klemencz László – Öreg banda

2023. 05.28. / 18:00 – Dörgicse, alsódörgicsei Boldogasszony templomrom

Esemény

Regisztráció

Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, Dresch Mihály – Lámpafény

2023. 06.18. / 18:00 – Kővágóörs, zsinagóga udvara 

Esemény

MINKA x Petőfi

2023. 07.30. / 19:00 – Veszprém, Margit-romok

Esemény

Maszkura, Petruska András, Kathy Zsolt – Felül a gálya (Petőfi200)

2023. 08.27. / 18:00 – Balatoncsicsó, Szent Balázs templomrom

Esemény: hamarosan

Nyáry Krisztián és Bősze Ádám – A nagy Himnusz sztori

2023. 09.03. / 18:00 – Veszprém, Margit-romok

Esemény

Kép: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Facebook

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése

Más művészeti ágakról

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés