bezár
 

zene

2023. 05. 08.
Ligeti 100 Centenáriumi koncert a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ligeti 100 Centenáriumi koncert a Müpában Május 18-án 19:30-as kezdéssel a Concerto Budapest és a Magyar Rádió Énekkara négy emblematikus művel emlékezik az alkotóra a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A koncert két énekes szólistája Sarah Defrise és Vörös Szilvia, a műsort a Ligetinél két évtizeddel fiatalabb pályatárs, Eötvös Péter személyében a legilletékesebb vezényli – olvasható a Művészetek Palotája oldalán. 

Száz esztendeje született Ligeti György, a 20. század egyik legizgalmasabb, mindig új utakat kereső zeneszerzője. Erdélyben látta meg a napvilágot, a budapesti Zeneakadémia neveltje volt, 1956-os emigrációját követően érett művészete Nyugat-Európában bontakozott ki.

A centenáriumi koncert Ligeti felfedezőútjának négy állomását eleveníti fel: fogalommá vált műveket, melyek közül három zenekari, egy pedig oratorikus alkotás. A Melodien (1971), a Clocks and Clouds (1972/73), a San Francisco Polyphony (1973/74) és a Requiem (1963-65) a zeneszerző termésének Nyugaton keletkezett részét képviseli, lehetőséget adva arra, hogy találkozzunk olyan jelenségekkel, mint a mikropolifónia, a hangfelhő vagy a meccanico karakter. 

A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel, beszélgetés előzi meg, melyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők. A beszélgetés házigazdája Fazekas Gergely.

Fotó: Eötvös Péter/mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Palojtay János doktori koncertjéről
Roger Waters-koncert, MVM Dome, 2023.04.23.
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Zarándy Ákos válaszol
Bartók jazzre gyakorolt hatásának kutatásai

Más művészeti ágakról

Bánóczki Tibor – Szabó Sarolta: Műanyag égbolt
Interjú Horváth Lóczi Judit és Fajgerné Dudás Andrea képzőművészekkel közös együttműködésről, anyaságról, pályakezdetekről, példaképekről
Beszélgetés Berta Ádám mesekönyve kapcsán a Margón


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés