bezár
 

film

2023. 05. 09.
Új helyszínen, két Friss Csillaggal indul a 11. Friss hús
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hamarosan – június 1. és 7. között – új helyszínen, a Puskin moziban rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. Az esemény Friss Csillag nevű programja révén második alkalommal kerül fiatal színészek munkássága reflektorfénybe: idén Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz a két Friss Csillag. 

A Friss Hús az évek során egyhetes nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát. Június első hetében a legfrissebb magyar és nemzetközi versenyfilmeket felvonultató blokkok mellett tematikus vetítésekkel és szakmai programokkal tér vissza.

A Friss Hús szervezőinek fontos célkitűzése, hogy a fesztivál a filmrendezők mellett más tehetségeknek is teret adjanak, akik fontos részt vállalnak a filmek elkészítésében. Ezért hívták életre a Friss Csillag nevű programot 2022-ben, amellyel pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. A 2022-es két Friss Csillag Nagy Katica és Váradi Gergely volt.

A Friss Csillag tehát pályájuk elején járó, ám már komolyabb eredményeket elért művészekre fókuszál. A program segíti a kiválasztott színészeket az előttük álló feladatokban, például karrierjük tervezésében. A fesztivál ideje alatt a programhoz kapcsolódó beszélgetések bemutatják a színészi lét mindkét oldalát: a rivaldafénnyel, korai hírnévvel járó sikerek melletti bizonytalanságot, illetve a sikerekhez vezető kemény munka legfőbb állomásait. A Friss Csillagokat bemutató esemény a szervezők reménye szerint tanulságos lehet más pályakezdő színészek számára is.

Tóth Zsófia a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult színész szakon, jelenleg a Katona József Színház művésze. Több színházban és független produkcióban is megfordult, emellett számos rövidfilmben (Tinder meccs, Szerelem bohóca, Csönded, Kiáltás) és ismert sorozatokban (Apatigris) is kapott már szerepet. Jelenleg Till Attilával forgatja az És mi van Tomival? című nagyjátékfilmet.

Babinchak Atanáz harmadéves az SZFE fizikai színházi koreográfus szakán, Horváth Csaba és Rába Roland osztályában, rendszeresen szerepel rövidfilmekben (köztük a 2019-es Friss Húson különdíjas Apám szíve címűben), emellett filmrendezőként is aktív: Kábelek című filmje a tavalyi Friss Hús versenyprogramjában szerepelt, azóta első egészestés filmjén (Only My Honesty Matters) dolgozik.

Az idei Friss Csillagokkal személyesen is lehet majd találkozni a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon a Puskin moziban, sőt mindketten láthatók lesznek az idei Friss Hús versenyprogramjában is. Tóth Zsófia a Kiáltás és a Pitvarszk című rövidfilmekben szerepel, míg Babinchak Atanáz a Sárkánykor főszereplőjeként tér vissza a fesztivál programjába. 

Forrás: Friss Hús

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés