bezár
 

film

2023. 05. 13.
Átadták a X. Savaria Filmszemle díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a X. Savaria Filmszemle díjait Átadták a X. Savaria Filmszemle díjait; a fesztiválra idén három - képzőművészet, zene és néprajz-népművészet-történelem - témában nevezhettek az alkotók, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával pedig az internet világát bemutató diákfilmeket is díjaztak.

A filmszemlét szervező Savaria Filmakadémia elnöke, Lovass Tibor tájékoztatása szerint a szemlére idén 124 filmmel neveztek az alkotók szerte a Kárpát-medencéből.

Képzőművészet kategóriában első díjat nyert Somogyvári Rudolf, Zajti Balázs, Zajti Ferenc és Zajti Gábor Képeid, hol álmok hegedülnek - Gondolatok Rudnay Gyuláról című alkotása, második díjban részesült Novák Emil Örököse a nemzet című filmje, harmadik díjat kapott Sibalin György és Keserű Judit Graphidionok című portréfilmje Konok Tamás festőművészről.

A néprajz-népművészet-történelem kategória első díját Major Anita és Margittai Gábor Erdély és Románia című filmje kapta, a második díjat Lavro Ferenc, Lavro-Gazdag Olga és Szarapka Szabolcs 42-44 a Vajdaságban című alkotása nyerte el, a harmadik pedig Zsigmond Dezső Igában című filmje lett.

Zene kategóriában első díjat kapott Lovas Hajni Hidas Frigyesről szóló filmje, a második díjat Nagy Ernő Szivárvány havasán című munkájának ítélték, a harmadik díjat pedig Jakabffy Tamás Pálca, vonó billentyű című alkotása kapta.

A képzőművészet, a néprajz és a zene témáit feldolgozó filmek mellett az NMHH kezdeményezésére egy külön kategóriában a hírközlés, a tág értelemben felfogott média- és digitális kultúra, illetve a mozgóképszakma területén a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztését bemutató vagy a figyelmet mindezek fontosságára felhívó diákfilmeket is vártak.

Az NMHH pénteki közleménye szerint a zsűri döntése nyomán három alkotás díjazásához járultak hozzá pénzjutalommal: Tamásfalvi Hanna Elérhetetlen című versenyművét a legjobb filmként, Körtési András A föld alatti jövő című alkotását a legjobb rövidfilmként díjazták, Peresztegi Hanna De anya című filmje pedig gyermekvédelmi különdíjat kapott.

A filmszemle szervezőinek közlése szerint a pénteki gálán a fikciós filmek versenyében csak első díjat adtak ki, amelyet Stefán Mónika nyert el Memento Mori című alkotásával.

A diákfilmek közül a szemle első díját Dóczé Péter Nagykorú felügyelete mellett című filmje nyerte el, második díjat kapott Papp Attila Pásztor lépcső, szeptember 13. című alkotása, és a harmadik helyen végzett Horesnyi Máté A kisebbik rossz című munkája.

A gálán életműdíjat vehetett át Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, valamint Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező. A filmszemle keretében átadták a Schmidt Éva-díjat is, amelyet Kanalas Éva nyert el Csángó bájolás című filmjével.

A kép forrása: https://www.facebook.com/savariafilmszemle/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Császi Ádám: Háromezer számozott darab
73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Ruben Östlund: A szomorúság háromszöge
Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Tanulmány Víkingur Ólafsson videóklipjéről
Interjú Horváth Lóczi Judit és Fajgerné Dudás Andrea képzőművészekkel közös együttműködésről, anyaságról, pályakezdetekről, példaképekről
Vay Viktória regényének bemutójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés