bezár
 

art&design

2023. 05. 18.
Rippl-Rónai-festményről mintázott mozaik Kaposváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rippl-Rónai-festményről mintázott mozaik Kaposváron Rippl-Rónai József (1861-1927) festőművész Piacsek bácsi fekete kredenc előtt című képének részletéről mintázott mozaik díszíti egy társasház falát Kaposváron, az alkotást szerdán leplezték le a városban.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a Somssich utca és a Szent Imre utca saroképületén elhelyezett, a Kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium festőművész szakos diákjai, valamint tanáruk, Csincsi Arnold munkáját dicsérő műve előtt azt mondta, hogy ez a mozaik két világ találkozása: az egyik Rippl-Rónaié, a másik a Zichy diákjaié.

"Valami megelevenedik előttünk, ami aztán közkinccsé válik" - jelentette ki, hozzátéve, hogy ez már a harmadik Rippl-Rónai ihlette alkotás, amely közterületen látható Kaposváron.

Mindig várja, hogy milyen ötletekkel, javaslatokkal keresik meg a kaposváriak, mert abban hisz, a legjobb gondolatok Kaposvárt érintően "a kaposváriak fejében fogalmazódnak meg" - közölte.

Csincsi Arnold elmondta, a mű kiválasztásakor Rippl-Rónai kukoricás stílusú képei jöttek szóba, mert azok a hatásukat tekintve közel állnak a mozaiktechnikához, amelyben a festészetnél alkalmazott finom átmenetek nélkül próbálnak festői hatást elérni.

A Piacsek bácsi fekete kredenc előtt című képen adott volt egy életkép, egy portré, csendélet, enteriőr, amelyeket a falon megjelenő képek még színesebbé, még művészetközelibbé tettek, így erre esett a választás - fűzte hozzá.

A művésztanár megjegyezte, a 160x135 centiméteres mozaikot fél év alatt készítették el vásárolt, csempeüzletektől kapott törött és a hirdetéseikre jelentkezők által felajánlott csempékből.

Surányi Péter, a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium intézményvezetője hozzátette, hogy a mozaik része a Zichy 13. évfolyamos tanulóinak a kaposvári Agórában nyíló kiállításának.

Az igazgató jelezte, a város és az intézmény együttműködése folyamatos, a Zichy tanulói munkáikkal hozzájárulnak a városkép alakításához.

Hetesiné Villányi Éva, a képen látható Piacsek bácsi ükunokája felidézte: a Rippl-Rónai több alkotásán is látható Piacsek Ferenc rendszeres vendég volt a festőművész otthonában.

A nyugalmazott erdész egyik lányát Rippl-Rónai öccse vette feleségül, s mivel Piacsek bácsi jól beszélt franciául, ő tanította magyarra Rippl-Rónai francia származású feleségét, Lazarine Baudrion-t.

Fotó: viragjuditgaleria.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Dev Patel: A Majomember
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés