bezár
 

art&design

2023. 05. 19.
Lőrincz Réka és Vékony Dorottya közös kiállítása a győri Torulában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lőrincz Réka és Vékony Dorottya Érték alternatívák című közös kiállításán olyan művek jelennek meg, amelyek a kollektív gondoskodás, a produktivitás, a születés, a potenciál és az alternatív értékrendszerek témái köré csoportosulnak. A kiállítás bensőséges párbeszédet mutat be a művészek személyes nézőpontjai között, amelyeket a különböző közösségekkel való kapcsolódásuk alakított ki.

Vékony Dorottya a termékenységgel és a reproduktív jogokkal kapcsolatos kutatásai során különböző női csoportokkal dolgozott együtt, és a nem hagyományos családszerkezeteket, gyermekvállalási gyakorlatokat, a meddőséget, a vetélést és az abortuszt övező tartós tabukat kutatta. Munkái a traumák feldolgozásának lehetséges módjait vizsgálja olyan közösségekben, amelyeket a kölcsönös elfogadás és gondoskodás jellemez.

Lőrincz Réka koncepcionális alkotói praxisát egyaránt táplálja művészi munkája, és professzionális energetikai gyógyítóként gyakorlott tevékenysége. A művész jellemzően talált tárgyakat használ játékos, szimbolikus módon, egyfajta személyes kódot vagy mitológiát alkotva, melyen keresztül reflektál a mai társadalom termelékenységhez való ragaszkodására, a hasznosság megélésének vágyára.

Lőrincz és Vékony alkotásai alapvető kihívást jelentenek az uralkodó kapitalista világképpel szemben; ahelyett, hogy anyagi értelemben a termelés és fogyasztás körein belül határoznák meg az érték és a teremtés fogalmát, inkább a tudás, a gondoskodás és a különböző kapcsolódások alternatív formáira hívják fel a figyelmet. Arra inspirálják a befogadót, hogy a kollektív és egyéni tudat formálásával az eddigiektől eltérő módon értékelje ezt a keretrendszert – folyamatosan megkérdőjelezve annak határait és lehetőségeit.

A kiállítás június 3-ig látogatható Győr független kortárs kiállítóterében, a Torulában.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Nils Frahm: Day
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés