bezár
 

építészet

2023. 05. 22.
Kritikai programsorozat a Kortárs Építészeti Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kritikai programsorozat a Kortárs Építészeti Központban Hat alkalomból álló kritikai programsorozatot indít Építészet és nemzet címmel a Kortárs Építészeti Központ (KÉK). Az első, Örökség és kánon témájú beszélgetést május 24-én, szerdán rendezik.

A KÉK közleménye szerint az első kerekasztal-beszélgetés résztvevői Csillag Katalin, Kovács Dániel és Turi Attila lesznek, a moderátor Szemerey Samu. Az eseményen a meghívottak a hazai építészet kánonjának kérdését járják körül abból a megközelítésből, hogy mi szükséges a kánon létrejöttéhez, valamint, hogy mit tekinthetünk közös örökségnek.

A KÉK közleményében hangsúlyozza, hogy az elmúlt években új aktualitást nyert az építészet és a reprezentáció kapcsolata, több országban születtek szakmai, kulturális és társadalmi célokat megfogalmazó nemzeti építészetpolitikák, valamint viták indultak az épített környezet, és a társadalmi, politikai értékek, identitások összefüggéseiről. Olyan, sokáig mellőzött fogalmak kerültek a kortárs gondolkodás előterébe, mint a szépség, az ízlés, a társadalmi emlékezet rekonstrukciója vagy a politikai identitás.

A KÉK fontosnak és izgalmasnak látja ezeket a változásokat, és a jelenleg hiányzó, átfogó hazai diskurzus megteremtésére indít programsorozatot a jelenség meghatározó kérdéseinek megvitatására. Mint hozzáteszik, céljuk a jó kérdések megfogalmazása, a lehetséges főbb álláspontok bemutatása, valamint javaslatok megfogalmazása, hogy a sorozat további programokat, vitákat és koncepciókat inspirálhasson a hazai szakmai és közgondolkodásban.

A hat vitaalkalomhoz egy-egy kiállítás is kapcsolódik: hazai építészek és szakemberek mutatják be példákon keresztül, hogy mit tartanak a magyar építészet közös örökségének, identitásunk megkerülhetetlen alapjának. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A szerdai beszélgetéssel egyidőben nyílik meg a kiállítássorozat első válogatása. A programsorozat júniusban folytatódik, majd szeptemberben, októberben és novemberben lesz egy-egy rendezvény, amelyeken a beszélgetések résztvevői a nemzeti identitás és a kortárs építészet problémakörét járják körül.

Fotó: kek.org.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
Egy látogatásra érdemes új célpont
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés