bezár
 

építészet

2023. 05. 22.
Kritikai programsorozat a Kortárs Építészeti Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kritikai programsorozat a Kortárs Építészeti Központban Hat alkalomból álló kritikai programsorozatot indít Építészet és nemzet címmel a Kortárs Építészeti Központ (KÉK). Az első, Örökség és kánon témájú beszélgetést május 24-én, szerdán rendezik.

A KÉK közleménye szerint az első kerekasztal-beszélgetés résztvevői Csillag Katalin, Kovács Dániel és Turi Attila lesznek, a moderátor Szemerey Samu. Az eseményen a meghívottak a hazai építészet kánonjának kérdését járják körül abból a megközelítésből, hogy mi szükséges a kánon létrejöttéhez, valamint, hogy mit tekinthetünk közös örökségnek.

A KÉK közleményében hangsúlyozza, hogy az elmúlt években új aktualitást nyert az építészet és a reprezentáció kapcsolata, több országban születtek szakmai, kulturális és társadalmi célokat megfogalmazó nemzeti építészetpolitikák, valamint viták indultak az épített környezet, és a társadalmi, politikai értékek, identitások összefüggéseiről. Olyan, sokáig mellőzött fogalmak kerültek a kortárs gondolkodás előterébe, mint a szépség, az ízlés, a társadalmi emlékezet rekonstrukciója vagy a politikai identitás.

A KÉK fontosnak és izgalmasnak látja ezeket a változásokat, és a jelenleg hiányzó, átfogó hazai diskurzus megteremtésére indít programsorozatot a jelenség meghatározó kérdéseinek megvitatására. Mint hozzáteszik, céljuk a jó kérdések megfogalmazása, a lehetséges főbb álláspontok bemutatása, valamint javaslatok megfogalmazása, hogy a sorozat további programokat, vitákat és koncepciókat inspirálhasson a hazai szakmai és közgondolkodásban.

A hat vitaalkalomhoz egy-egy kiállítás is kapcsolódik: hazai építészek és szakemberek mutatják be példákon keresztül, hogy mit tartanak a magyar építészet közös örökségének, identitásunk megkerülhetetlen alapjának. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A szerdai beszélgetéssel egyidőben nyílik meg a kiállítássorozat első válogatása. A programsorozat júniusban folytatódik, majd szeptemberben, októberben és novemberben lesz egy-egy rendezvény, amelyeken a beszélgetések résztvevői a nemzeti identitás és a kortárs építészet problémakörét járják körül.

Fotó: kek.org.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Egy látogatásra érdemes új célpont
építészet

Így telt a MÉD gálaestje 
építészet

Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Majoros Áron Zsolt szobrászművésszel
Interjú Horváth Lóczi Judit és Fajgerné Dudás Andrea képzőművészekkel közös együttműködésről, anyaságról, pályakezdetekről, példaképekről
Vay Viktória regényének bemutójáról
Beszélgetés Berta Ádám mesekönyve kapcsán a Margón


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés