bezár
 

art&design

2023. 05. 23.
LOKART fesztivál Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
LOKART fesztivál Pécsen Tíz helyszínen, csaknem száz művész részvételével rendezik meg a LOKART képzőművészeti fesztivált június 21. és 25. között Pécsen.

A most második alkalommal megrendezendő fesztivál témája az illúzió. A a képzőművészet mellett más, a vizuális és a kortárs művészeti szcénába tartozó alkotások és előadások is megjelennek a programok közt. A díszvendégek többek között Aix-en-Provence, Lyon és Eszék lesznek, mintegy 20 francia és horvát művész részvételével.

Bár a fesztiválig még bő egy hónap van hátra, a LOKART Prológ keretében ráhangoló programokat tartanak. Ilyen lesz a budapesti Illúziók Múzeumának utazó kiállítása, amellyel a Zsolnay Negyed Interaktív Varázsterében ismerkedhet meg minden korosztály, összekötve a fizika és geometria törvényszerűségein alapuló vizuális játékokat a képzőművészek által megjelenített illúziókkal.

Ugyancsak minden korosztálynak szól június 9-től a Pécsi Galériában a Cipőfantáziák című holland kiállítás, amely a divat és művészet határait feszegeti cipőkkel, cipő formájú műalkotásokkal, az álmokat megidéző szürreális cipő-objektekkel. A kiállítás a hágai Virtual Shoe Múzeum kifejezetten a LOKART-ra válogatott anyagát hozza Pécsre, mintegy 80-100 alkotás bemutatásával.

Az első, 2021-es helyi rendezvény után az idén országos, sőt nemzetközi eseményen csaknem száz művész vesz részt. A fesztivál fődíját szakmai zsűri ítéli oda, amelynek elnöke Thierry Raspail az immáron 32 éve működő lyoni biennálé alapítója. A programokat tárlatvezetések, szakmai beszélgetések színesítik többek között a műkereskedelem és műgyűjtés mai tendenciáiról, a legújabb vizuálisművészeti műfajokról, vagy a virtualitás és mesterséges intelligencia szerepéről a képzőművészetben.

A közlemény szerint a LOKART egyik legnagyobb missziója, hogy kooperációban dolgozhatnak a fiatal és a korábbi generációk, valamint, hogy hosszú távú nemzetközi együttműködések születhetnek, hiszen a LOKART-ot biennálé formájában megvalósuló képzőművészeti szcénának tervezik.

A képzőművészeti programokat a művészeti fesztivállal egy időben zajló pécsi Sétatér Fesztivál könnyűzenei programjai színesítik majd a pécsi Dóm téren. A LOKART-Sétatér fesztiválon magyar zenekarok mellett fellépnek a díszvendégként meghívott partner- és testvérvárosok zenekarai, francia és horvát együttesek.

A fesztiválról bővebb információk a weboldalon találhatók.

Kép forrása: a LOKART hivatalos Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés