bezár
 

art&design

2023. 05. 24.
Életműrekordok a Kieselbach Galéria árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életműrekordok a Kieselbach Galéria árverésén Többek között Vaszary János, Scheiber Hugó és Paál László művének leütési ára is életműrekordot döntött a Kieselbach Galéria hétfői, klasszikusokat és moderneket felvonultató budapesti árverésén.

A Nemzeti Galéria nagy sikerű kiállítása után életműrekordot ért el Vaszary János 1928 körüli Strandon (Olasz tengerpart, Strand Portorose-ban) című festménye. A mester érett korszakából származó főmű 180 millió forintért kelt el.

Scheiber Hugó ikonikus, 1922 körüli önarcképe is életműrekordot ért el 60 millió forintos leütési árával. A németes expresszionizmust képviselő alkotás számos címlapon szerepelt már korábban, többek között az amszterdami Zsidó Történeti Múzeum magyar avantgárdot bemutató katalógusának borítóján 2017-ben.

A galéria tájékoztatása szerint 150 év után bukkant fel az a különleges művészettörténeti ritkaság, amely az aukció egyik unikuma volt. Paál László és Munkácsy Mihály Eső után, őszi hangulat című alkotása közös kép 1873-ból: a képen a barbizoni erdő fenséges belseje látható Paál tolmácsolásában, de a figurákat a szintén Párizsban élő barátja, Munkácsy Mihály festette rá a tájképre. A két festő közös alkotása egy híres művészbarátság dokumentuma is egyben. A festmény 65 millió forintért kelt el, ami a Barbizonban dolgozó magyar tájképfestő, Paál László életművében leütési rekordot jelent.

Erős licitálási kedv jellemezte a 249 tételt felvonultató aukciót, amelyen a „derékhad” is jól teljesített: az egy-két milliós ársávban is heves licitharc alakult ki.

Kép forrása: Wikimedia

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés