bezár
 

irodalom

2023. 05. 26.
Petri-interjúkötet jelent meg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Petri-interjúkötet jelent meg Petri György különbözése címmel, teljes terjedelmében eddig még sosem publikált életútinterjú-kötet jelent meg Petri György Kossuth-díjas költő, műfordítóról a Kertész Imre Intézet gondozásában.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK Alapítvány) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös kiadásában megjelent kötet Tasi József irodalomtörténész Petri Györggyel (1943-2000) készített, teljes terjedelemben eddig még soha nem publikált életútinterjújának szerkesztett változata, terjedelmes jegyzetanyaggal és válogatott életrajzi mutatóval kiegészítve.

A beszélgetéseket Tasi József a PIM munkatársaként 1993 és 1994 között készítette a költővel, és bár a hanganyag és a gépirat a múzeumban elérhető a kutatók számára, annak szerkesztett leiratát az olvasóközönség teljes terjedelemben most ismerheti meg.

A könyv hiteles látlelete a 20. század utolsó harmadának: az olvasók ebből megismerhetik a Kádár-rendszer egyszerre képmutató, kegyetlen, cinikus és pitiáner világát. A kilenc beszélgetés egy-egy fejezetként jelenik meg, amelyekben Petri részletesen mesél a gyermekkoráról, szüleiről, nagyszüleiről, gimnáziumi éveiről, meghatározó tanárairól, az Antall-féle könyvrongálási botrányról, az egyetemről és a barátairól. A személyes beszélgetésekben ott a Kádár-rendszer korrajza, a diktatúra mindennapokra gyakorolt hatása és az ellenzéki lét minden sajátossága.

A közlemény idézi Demeter Szilárd, a PIM főigazgatóját, aki a kötet előszavában arról írt: „Vannak kényelmetlen emberek. Így, vannak, jelen időben, mert a kényelmetlen emberekben az a legkényelmetlenebb, hogy még haláluk után is jelen maradnak az életünkben. Ilyen kényelmetlen ember Kertész Imre vagy Csoóri Sándor, Németh László vagy Szőcs Géza. Vagy Petri György. A kényelmetlen ember azért kényelmetlen, mert nem tűri a beskatulyázást”.

A könyvbemutató június 5-én 17 órakor a Kertész Imre Intézetben lesz.

Kép forrása: pim.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés