bezár
 

színház

2023. 07. 05.
Több mint száz előadással lép fel a Recirquel Edinburgh-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra meghívást kapott az Edinburgh Fringe-re a Recirquel; az Ima című produkciót augusztus 4. és 27. között 112-szer mutatják be a művészeti fesztiválon, ahol a társulat saját játszóhelyet kapott – tájékoztatta a társulat a prae.hu művészeti portált.

A kortárs táncot és a cirkuszművészetet ötvöző alkotás minden elemével arra törekszik, hogy kiszakítsa a nézőket a hétköznapok valóságából, amiben egy különleges, a szakrális helyek atmoszféráját idéző installáció segíti őket - olvasható a társulat MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

Mint kiemelik, a Recirquel az első magyar társulat, amely már negyedik alkalommal van jelen a Fringe-en, ahol 2018-ban egy másik előadását, a My Landet 4200 produkció közül választották a legjobbnak a kritikusok.

Az évente mintegy kétmillió érdeklődőt vonzó Edinburgh Fringe az idén is csaknem négyhetes programmal és négyezer produkcióval várja az érdeklődőket a világ minden tájáról.

A társulat legújabb produkciójával, az Imával tér vissza a Fringe-re. A Vági Bence rendezte alkotás a korábbi szakmai és közönségsikernek köszönhetően egyedülálló módon saját játszóhelyet kap a fesztiválon, egy csaknem négyezer férőhelyes arénát, a Murrayfield Ice Rinket alakítják át a produkció igényei szerint - áll a közleményben.

Mint írják, a Fringe legnagyobb programszervezője, az Assembly művészeti igazgatója, William Burdett-Coutts jött el megnézni Budapestre az Ima című produkciót, amelyet a cirkusz és a tánc soha nem látott formájaként aposztrofált. Ennek is köszönhető, hogy száznál is több előadásra szerződtek a társulattal.

A darab ismertetője szerint az előadás különleges immerzív élményt kínál, amelyben a nézők maguk is a produkció részévé válnak.

"A látogatók véget nem érő, több millió fénypont által megvilágított sötét térben mélyülhetnek el az Imában, miközben elveszítik térérzékelésüket, és úgy érezhetik, mintha kirepülnének az univerzumba. A fényekkel és hangokkal különlegessé formált tér egybeolvad az előadóművészek mozgásával, felemel, ugyanakkor a lélek mélyére visz, akár egy fohász" - áll a produkció ismertetőjében.

Az Ima egyszemélyes darab, amelyet a társulat artistaművészei - Horváth Zita, Ségui-Fábián Eszter, Illés Renátó, Zsíros Gábor, Várnagy Kristóf és Charles-Éric Bouchard - egymást váltva adnak elő. A meditatív utazáson a művészek nemcsak előadók, hanem egyben kísérői is a közönségnek.

A produkcióban nagy hangsúlyt kapott az összművészeti alkotói munka: a látvány- és fénytervezés, a zene és a hangzás együttesen hozza létre az installáció terének tágas, lebegő élményét. A Szirtes Edina Mókus zeneszerző és Terjék Gábor sound designer által jegyzett zene nélkülözhetetlen része az előadásnak, csakúgy mint a produkcióban különleges szerepet kapó fények, amelyekért Lenzsér Attila lighting designer felelt. Az Ima-installáció Vági Bence és Vladár Tamás alkotása, az előtér látványa Iványi Árpád közreműködésével jött létre, a jelmezeket Kasza Emese tervezte.

Fotó: Hirling Bálint

Fotó: Hirling Bálint

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban

Más művészeti ágakról

Luca Guadagnino: Challengers
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés