bezár
 

zene

2023. 08. 10.
Haydneum Eszterháza Fesztivál először
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Haydneum Eszterháza Fesztivál először A magyar és a nemzetközi régizenei élet kiemelkedő alakjainak részvételével szervez fesztivált a Haydneum - Magyar Régizenei Központ szeptember 1-6. között a fertődi Esterházy-kastélyban. Az első alkalommal meghirdetett eseménysorozat középpontjában Mária Terézia császárné látogatásának 250. évfordulója áll – közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal.

A fesztivál célja, hogy szeptember első napjaiban pezsgő régizenei központtá váljon a fertődi Esterházy-kastély, megidézve Pompakedvelő (vagy Fényes) Miklós 18. századi udvarának Joseph Haydn által irányított, rendkívüli zenei életét. A rendezvénysorozat egyediségét a magas színvonalú, kizárólag korhű hangszereken előadott, autentikus produkciók, a kiváló közreműködő művészek és a kastély egyedülálló atmoszférája együttesen biztosítják.

A szeptember 1-jei nyitókoncerten újra felcsendül a Haydn L'infedelta delusa (Aki hűtlen, pórul jár) című operája, melyet egykor Mária Terézia is elragadtatással hallgatott. Az előadás szereplői Ella Smith új-zélandi szoprán és Bernhard Berchtold osztrák tenor, a magyar énekesek közül pedig Kalafszky Adriána (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor) és Szélpál Szilveszter (bariton) vesznek részt a produkcióban, amelyet az Orfeo Zenekart élén Vashegyi György vezényel.

Szeptember 2-án két világszerte elismert muzsikus lép színpadra Haydn, Mozart és Carl Philipp Emanuel Bach műveivel. A számtalan díjjal rendelkező brit barokk hegedűs, Rachel Podger mindamellett, hogy koncertezik, és lemezeket vesz fel, számos fesztivál létrejöttében vállalt aktív szerepet.Partnere a dél-afrikai-ausztrál Kristian Bezuidenhout lesz, napjaink egyik legjelentősebb billentyűs művésze, aki egyaránt otthon van a fortepiano, a csembaló és a modern zongora világában - áll a közleményben.

Másnap Eszterházára látogat az olasz VenEthos Ensemble, amelynek tagjai 2016 óta játszanak együtt. Ezúttal Boccherini-Mozart-Haydn programjukat hallgathatja meg a közönség.

Szeptember 4-én kamaraesttel folytatódik a fesztivál, Szutrély Katalin szoprán és a Hollandiában élő fortepianoművész, Somlai Petra szereplésével. Haydn-Schubert műsoruk során szonátákat, dalokat és egy szólókantátát szólaltatnak meg.

A következő napon ismét a nemzetközi pódiumról érkezik egy zenekar, a belga Il Gardellino Orchestra Benda-Haydn-Galuppi-Werner-műsorával.

A fesztivál szeptember 6-án zárul a Haydneum rezidens együttese, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar Haydn-Mozart koncertjével, melyen közreműködik Szutrély Katalin és Somlai Petra.

A koncertek mellett további kísérőprogramok is várják a közönséget: Bősze Ádám zenés sétát tart Ünnepek és hétköznapok címmel a kastély kertjében, Berecz András Mese a muzsikáról című műsorában pedig a zene születéséről és hatalmáról szóló mesék lesznek hallhatók.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen
Ligeti György évfordulóján Szabó Eszter és a Szabad Hangok Énekegyüttes koncertjéről

Más művészeti ágakról

A Grecsó fivérek estje
A magyar szocialista kerámia története
Sors-ökológia, Budapest, Kis Présház, 2023. szeptember 15.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés