bezár
 

film

2023. 08. 11.
Mutatjuk a Magyarázat mindenre előzetesét
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Reisz Gábor új filmjének világpremierje Velencében lesz szeptember elején. Első hazai premier előtti vetítésére a Cirkóban kerül sor szeptember 22-én, erre az eseményre már elfogytak a jegyek. További premier előtti vetítésekre és közönségtalálkozókra várják viszont a nézőket a Mammutba, az Allee-ba és a Corvin moziba. Megjelent a film előzetese is.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról.

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

Végre nyilvános a film előzetese

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlanRossz versek) harmadik nagyjátékfilmjének világpremierjére a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatásában, az Orizzonti (Horizontok) elnevezésű szekcióban kerül sor. Az Orizzonti válogatásában rendszerint olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket képviselik.

A Magyarázat mindenre 2023. október 5-én, a Cirko Film forgalmazásában kerül a magyar mozikba. A film 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

A magyar nézők először a Cirko-Gejzír moziban nézhetik meg a filmet a szeptember 22-i, közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen. Másnap, szeptember 23-án a Cinema City Mammutban, 24-én az Allee-ban, 27-én pedig a Corvin moziban is lesz premier előtti vetítés és közönségtalálkozó. Jegyek már kaphatók a premier előtti vetítésekre, ezeket az adott mozik oldalain vagy a jegypénztárakban kell keresni.

Forrás: Cirko Film
Jelenetkép:
Magyarázat mindenre

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszámoló a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról (szeptember 7-9.)
Michał Chmielewski: Roving Woman
Carlota González-Adrio: Ház a kaktuszok között
Rob Marshall: A kis hableány

Más művészeti ágakról

gyerek

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Beszélgetés Rebecca Dautremerrel a PesTexten
Sors-ökológia, Budapest, Kis Présház, 2023. szeptember 15.
Reflexió az azt beszélik az Orczyn kiállításra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés