bezár
 

színház

2023. 08. 30.
Bozsik Yvette Társulat 30
Háromnapos minifesztivállal ünnepli fennállásának 30. jubileumát a Bozsik Yvette Társulat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bozsik Yvette Társulat 30 Idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját a Bozsik Yvette Társulat: a jubileum alkalmából szeptember 16-18. között háromnapos minifesztivált szerveznek a Nemzeti Táncszínházban, melynek részeként négy előadást láthat a közönség.

A Nemzeti Táncszínház szerdai közleménye felidézi, hogy Bozsik Yvette, a társulat alapítója és vezetője a kortárs táncélet egyik legformabontóbb alkotója, aki klasszikus képzettségének, abszurd humorának és spirituális látásmódjának köszönhetően az elmúlt évtizedekben létrehozta saját, unikális formanyelvét.

A jubileum alkalmából szervezett szeptemberi rendezvénysorozatot egy rendhagyó esttel nyitják meg: a Mesterek és tanítványok című előadás Stravinsky Tavaszi áldozata köré épül, melyet a 30 éves társulat egykori és jelenlegi táncművészei, valamint a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tánctagozatának végzett diákjai is előadnak, két különböző verzióban - olvasható az összegzésben.

Mint írják, a minifesztiválon is látható Bohóc kerestetik című, Matei Visniec azonos című drámája alapján készült groteszk táncszínházi előadás Bozsik Yvette és állandó alkotótársa, Vati Tamás főszereplésével készült. Az abszurd humor és dráma vegyül cirkuszi elemekkel, bohócjátékkal, a commedia dell'arte motívumaival, akrobatikus és lazzi elemekkel színesítve a két idősödő bohóc sorsát bemutató produkcióban.

Mint írják, a Kossuth-díjas Bozsik Yvette számára mindig fontos volt a bátorság, az újítás és az útkeresés. Európában az elsők között készített csecsemőszínházi produkciót és több gyermekeknek szóló mesét álmodott színpadra, így a fesztivál elmaradhatatlan része egy gyermekelőadás is: a jól ismert mese, a Csizmás kandúr - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint az eseménysorozatot a társulat legújabb bemutatója, a Tayos zárja, mely a butoh tánc eszközeivel, expresszív képekkel mutat be egy a civilizációtól távol eső univerzumot, melyben emberek és állatok, furcsa lények és kreatúrák keresztezik egymást. A három utóbbi darab egyedülálló zenéjét Philippe Heritier, a társulattal kezdetektől együttműködő svájci zeneszerző komponálta.

Az ünnepi időszakot október 29-én zárják: Lélektáncosok - A Bozsik Yvette Társulat 30 éve címmel tekintheti meg a közönség Iványi Marcell rendező és Tóth Zsolt operatőr dokumentumfilmjét a társulatról. A filmvetítést követően a közelmúltban felújított, Lajkó Félix zenéjére készült Lakodalom című előadást tűzi műsorra a Nemzeti Táncszínház, miközben az intézmény előterének kivetítőin Horváth Judit fotói lesznek láthatók az elmúlt évek produkcióiról, próbáiról - áll az összegzésben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A sztyeppe illata című előadás a Fővárosi Nagycirkuszban
A miniszter félrelép a Városmajorban a Miskolci Nemzeti Színház színészeivel
Emlékezés és értékmentés a Katona József Színházban

Más művészeti ágakról

FISZ 25, Korpa Tamás portrébeszélgetés
Takáts Márton Tűnő időm nyomában című kiállításáról
gyerek

Gyermekprogramokkal, Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várják az érdeklődőket a Hild-villában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés