bezár
 

színház

2023. 09. 01.
Hűvösvölgyi Ildikó és Seress Zoltán kapja idén a Tolnay Klári-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hűvösvölgyi Ildikó és Seress Zoltán kapja idén a Tolnay Klári-díjat Hűvösvölgyi Ildikó és Seress Zoltán színművészek kapják meg idén a Tolnay Klári Művészeti Díjat; az elismeréseket szeptember 4-én, hétfőn adják át a Nógrád vármegyei Mohorán lévő Tolnay Klári Emlékházban - tájékoztatta Beniczky Viktória, a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület főtitkára csütörtökön az MTI-t.

A művészeti díj adományozásáról 2014-ben, a legendás színésznő születésének 100. évfordulóján döntöttek. A gerlét, Tolnay Klári legkedvesebb madarát ábrázoló díjat a Tolnay Klári-díj kuratóriuma ítéli oda.

Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész prózai és zenés-táncos darabokban is szerepelt. Mindlevery szerepét alakította Webber Macskák című musicaljében, de énekelt operát, ő volt Papagéna Mozart Varázsfuvolájában. Színpadi szerepei közt volt A Szabin nők elrablása (Retteginé), az Úri muri (Rozika) vagy a Mario és a varázsló (Angiolierné), tévéfilmjei között a Beszterce ostroma, a Leányvásár, vagy az Ők tudják, mi a szerelem.

Játszott többek között a Karinthy Színházban, a Pinceszínházban, a Budaörsi Játékszínben, a tatabányai Jászai Mari Színházban. A Soproni Petőfi Színház örökös tagja. A Kossuth-díjat 2015-ben kapta meg, 2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Seress Zoltán Jászai Mari-díjas színművész, a Bárka Színház egykori igazgatója 1987-ben a Vígszínházban kezdett dolgozni, 2016-ban ismét a társulat tagja lett. Tagja volt a Művész Színháznak, illetve a Thália Színháznak, szerepelt többek között a Miskolci Nemzeti Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban.

Közel száz színházi bemutatón lépett fel, olyan darabokban mint a Liliomfi, a Két úr szolgája vagy a Sok hűhó semmiért, szerepelt A Hídemberben, az Üvegtigrisben, a Régimódi történetben, szinkronszerepei között volt Frankie Carbone a Nagymenőkben, Scorsese bűnügyi drámájában.

Az adományozó ünnepségen Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője, a rendezvény fővédnöke és Balla Tünde, a Tolnay Klári Emlékház intézményvezetője adja át a díjakat. Köszöntőt mond Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője. A műsorvezető Mohai Gábor Kazinczy-díjas előadóművész lesz.

A Tolnay Klári-díjat 2015-ben Vándor Éva és Reviczky Gábor, a következő évben Kubik Anna és Venczel Vera, 2017-ben Béres Ilona, Bencze Ilona és Dunai Tamás kapta, majd Császár Angela, Zsurzs Kati és Szilágyi Tibor vehette át.

Az utóbbi években Nagy Anna, Szegedi Erika, Cserhalmi György, Tóth Enikő, Blaskó Péter, Szersén Gyula, Haumann Péter és Lukács Sándor színművészek, valamint Rátkai Erzsébet jelmeztervező és Nagy Viktor rendező kapta meg a Tolnay Klári-díjat, Petrás Mária keramikusművész alkotását.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A sztyeppe illata című előadás a Fővárosi Nagycirkuszban
Miklós Marcell előadása a Jurányiban
Háztartásbeli (Storytelling-est és balkáni falatozás csak nőknek) a STEREO Művházban

Más művészeti ágakról

gyerek

Október 7-én és 8-án színes programok a múzeumban
Beszélgetés Rebecca Dautremerrel a PesTexten
A Grecsó fivérek estje
Beszámoló a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról (szeptember 7-9.)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés