bezár
 

színház

2023. 09. 11.
Krimivel kezdődik az évad a Békéscsabai Jókai Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Krimivel kezdődik az évad a Békéscsabai Jókai Színházban Agatha Christie Gyilkosság meghirdetve című regénye színpadi változatának bemutatójával veszi kezdetét az új évad szeptember 15-én a Békéscsabai Jókai Színházban.

Az előadás eredetileg a 2022/2023-as évad záró darabja lett volna, ám a békéscsabai önkormányzat által az energiaválság miatt elrendelt csaknem három hónapos kényszerszünet miatt átcsúszott szeptemberre.

Szkéné színház

Seregi Zoltán színházigazgató az olvasópróbán elmondta, az Agatha Christie ötvenedik köteteként 1950-ben megjelent regényt Leslie Darbon adaptálta színpadra, azonban a - magyarul Jásdi András fordításában megjelent - művet nem egy az egyben vette át Katkó Ferenc rendező.

Mint mondta, krimit főként tévében látnak a nézők, a mai filmeknek pedig egészen más a dinamikájuk, mint az 1960-as, '70-es években volt. "A színdarab és a regény egyfajta keverékét szeretnénk megmutatni a közönségnek, mégpedig úgy, hogy az 1950-es évek Angliájában játszódó történet 2023-ban is befogadható, élvezhető legyen. Mi a filmek által támasztott igényeknek is szeretnénk megfelelni" - fogalmazott Katkó Ferenc.

A darabban Jane Marple szerepét az örökös társulati tag Felkai Eszter játssza, akit nyugdíjba vonulása óta másodszor sikerült visszacsalogatnia a színpadra Seregi Zoltánnak. Először Örkény Macsakjátékának főszerepét vállalta el, most pedig "Miss Marple nevének említésekor csillant fel a szeme, így nem volt kérdés, hogy elvállalja" - mondta a színházigazgató.

"Nagy öröm számomra ez a szerep, hiszen nem játszottam még hasonló karaktert. Marple ikonikus figura, akiről mindenkinek van egy elképzelése, és ennek a számtalan elképzelésnek kell majd megfelelni a színpadon. Nagyon tetszik a karakter rendkívül gyors észjárása. Nem okoskodó, hanem született okos, elegáns, kedves, de ravasz is, hiszen mindent előre kitalál" - vallott a szerepről az olvasópróbán a színművésznő.

A díszletet Egyed Zoltán tervezte, ő gondoskodik a bűntények rekonstruálását megidéző hologramos háttérvetítésekről is. A jelmezeket Kiss Kata tervezte.

Felkai Eszter mellett Kovács Edit és Csomós Lajos játsszák a főszerepeket, mellettük feltűnik Fehér Tímea, Komáromi Anett, Tarsoly Krisztina, Nagy Erika, Földesi Ágnes Villő és Papp Barbara.

A történet szerint megjelenik egy hirdetés a Gazette napilapban egy gyilkosság pontos helyéről és idejéről. Ez meglepi a városka lakóit, de feltételezik, hogy valamiféle tréfáról van szó, éppen ezért sokan felbukkannak a megadott partin, egy gyilkosos mulatságra számítva. De a legnagyobb megdöbbenésre, amikor kialszanak a fények, tényleg elkövetnek egy gyilkosságot. Az áldozatot senki sem ismeri, a helyi rendőrség tanácstalan. Szerencsére Miss Marple éppen a környéken jár.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés