bezár
 

art&design

2023. 09. 11.
Maurer Dóra-kiállítás a balatonfüredi Vaszary Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A struktúra tematizálása címmel a magyarországi neoavantgárd kiemelkedő alkotója, Maurer Dóra munkáiból rendez kiállítást szeptember 16-tól a balatonfüredi Vaszary Galéria a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat (VEB 2023 - EKF) keretében.

A Vaszary Galéria EKF eseménysorozathoz kapcsolódó kiállítási programja már a 2022-es év folyamán elkezdődött, majd idén a geometrikus absztrakció és a szisztematikus festészet világhírű képviselőinek, a magyarországi művészeti életben már több mint ötven éve meghatározó szerepet vállaló Bak Imrének rendeztek, illetve Maurer Dórának rendeznek tárlatot - emlékeztetnek a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Mint kiemelik, Maurer Dóra a magyarországi neoavantgárd kiemelkedő alkotója. "Művészete, pedagógiai és határokon átívelő művészetközvetítői tevékenysége mind a hazai, mind pedig a nemzetközi színtér meghatározó alakjává tette. Nemzetközi hírneve a londoni Tate Modernben megrendezett 2019-es retrospektív kiállításával jutott el eddigi csúcsára" - áll a galéria közleményében.

Balatonfüreden Maurer Dóra korai grafikai munkáiból, konceptuális fotóműveiből, filmjeiből és festményeiből látható sokrétű válogatás. A tárlat tematikus fókuszát a művész életművének úgynevezett hommage (tiszteletadás) művei adják, a Vaszary-villa 12 kamaratermének bejárása során ezek köré rendezve tárulkozik fel Maurer Dóra több mint hat évtizedes alkotói tevékenységének technikai és mediális sokszínűsége.

Az egyes termeken áthaladva a néző az életmű alakulását meghatározó kérdésfelvetések mellett a művészettörténeti referenciák sokrétű játékával, az időbeliség bemutatásának különböző lehetőségeivel, valamint a történetek és a narratív struktúrák vizualizációjának és (kor)relativitásának dilemmáival is találkozhat - közölték a szervezők.

A Zsikla Mónika kurátor által rendezett kiállítás 2024. január 7-ig látogatható a Vaszary Galériában.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Takáts Márton Tűnő időm nyomában című kiállításáról
Reflexió az azt beszélik az Orczyn kiállításra
art&design

A golfesztétikum kritikai sajátossága Kristóf Gábor művészetében

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Rebecca Dautremerrel a PesTexten
Rómeó és Júlia 2. avagy a Gyönyörök Palotájának könyvbemutatója
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen
A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés