bezár
 

színház

2023. 09. 26.
Magyar színházi fesztivál Bukarestben
Szeptember 27. és október 2. között, a MASZÍN szervezésében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar színházi fesztivál Bukarestben Második alkalommal szervezi meg a Bukfeszt magyar színházi fesztivált szeptember 27. és október 2. között a román fővárosban az öt erdélyi teátrumot tömörítő Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) - közölték hétfőn a szervezők.

Balázs Attila, a MASZÍN elnöke, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója szerint a tavalyi bukaresti seregszemlén a társulatok egy új, többségében román közönség előtt tették magukat próbára, és a teltházas előadások azt igazolták, hatalmas az érdeklődés, érdemes visszatérni.

Szkéné színház

A Bukarestben élő magyarok, illetve román közönség idén a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a csíkszeredai Csíki Játékszín és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház hét előadását tekinthetik meg a bukaresti Odeon Színház nagytermében és stúdiójában.

A Bukfeszt idei műsorán szerepel Matei Visniec Exit című darabja Zakariás Zalán rendezésében, a székelyudvarhelyi színház előadásában, Visky András Caravaggio című darabja Visky Andrej rendezésében, a temesvári társulat előadásában, Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című darabja Anca Bradu rendezésében, a székelyudvarhelyi színház előadásában, Boris Vian Le Schmurz című darabja Györfi Csaba rendezésében, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Nagyvárad Táncegyüttes előadásában; Gianina Carbunariu Magyarosaurus Dacus című darabja a szerző rendezésében, szintén a nagyváradi társulat előadásában, Sheldon Harnick, Jerry Bock és Joseph Stein Hegedűs a háztetőn világhírű musicalje Erwin Simsensohn rendezésében, a Csíki Játékszín előadásában, Frederick Loewe és Alan Jay Lerner My Fair Lady című darabja Andrei Serban rendezésében, a szatmárnémeti Harag György Társulat előadásában.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kezdeményezők fontosnak tartják a tagintézmények népszerűsítését és a színházak közti kapcsolatok erősítését. A kisebbségi színházak kevésbé láthatók a román kulturális térképen, ezért az is cél, hogy a társulatok lehetőséget biztosítsanak a földrajzi távolság miatt távol maradó kritikusoknak arra, hogy a román fővárosban tekinthessék meg értékes előadásaikat.

A szervezők ugyanakkor szeretnék, ha előadásaikat a fővárosi nagyközönség is megismerhetné, hiszen minden új találkozás, minden új néző, főként azok, akik számára eddig ismeretlen volt a romániai magyar nyelvű színházak munkássága, egy újfajta perspektívát, egy friss nézőpontot és a színészek számára izgalmas megmutatkozási lehetőséget rejt magában.

A nem magyar anyanyelvű nézők számára az előadásokat román, valamint angol nyelvű felirattal játsszák. A MASZÍN által kezdeményezett, a Román Színházi Szövetség (UNITER) együttműködésével megszervezett fesztivált az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Communitas Alapítvány, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is támogatja.

kép forrása: Bukfeszt Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Petőfi Sándor válogatott művei törökül
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés