bezár
 

irodalom

2023. 09. 29.
Koreai képregények Budapesten
Október 2-től a Koreai Kulturális Központban
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
A dél-koreai képregény, a manhva világát mutatja be a magyar közönségnek a budapesti Koreai Kulturális Központ október 2-tól látogatható kiállítása, amelyen hat nemzetközileg elismert dél-koreai képregényalkotó munkáit ismerheti meg a közönség.

A Budapesten először látható kiállítás a manhva műfaji sajátosságaiba és a kibontakozó történeteken keresztül a koreai társadalomban élő emberek életébe is beavatja az érdeklődőket - közölte a Koreai Kulturális Központ az MTI-vel.

A válogatásban a gyermekek, a tizenévesek és felnőttek számára készült papíralapú, valamint digitális képregények vegyesen szerepelnek. Láthatók lesznek többek közt Szusindzsi (Sooshinji) és Má Jongsin (Ma Yeongshin) képregényei, amelyek a ma élő koreai nők helyzetével foglalkoznak.

Szusindzsi Sarin, a menyecske című digitális képregényében például egy ifjú feleség kihívásait osztotta meg saját közösségimédia-felületén, rövid időn belül több mint hatszázezer követőt generálva. A történet az újdonsült asszonyt a patriarchális családi kultúrában ábrázolja, amellyel a koreai társadalom érzékeny pontjaira világít rá.

Má Jongsin műve a koreai társadalom szinte láthatatlan tagjairól, a változó korba érő anyákról mesél. A képregény kedvező kritikákat kapott hazájában és külföldön is, többek között a legjobb nemzetközi alkotás kategóriában elnyerte a Mad magazin alapítójáról elnevezett Harvey-díjat.

A nők helyzetén túl más művek a serdülőkor vagy éppen a fiatal felnőttség nehézségeiről mesélnek olyan témák mentén, mint a szisztematikus megfélemlítés (bullying), a depresszió vagy a generációsan terhelt családi struktúrák. A súlyos témák mellett látatók lesznek gyermekképregények és híres koreai képregénykarakterekből készült tárgyak is.

A tárlat kísérőprogramjaként egy beszélgetést szerveznek az alkotókkal a koreai képregényről a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szombaton. Az eseményen a manhva több mint százéves történetéről és a kapcsolódó budapesti kiállításról, valamint a művészeti cserekapcsolatok lehetőségeiről lesz szó.

A tárlat január 31-ig ingyenesen látogatható.

A képek forrása: a Korean Culture Center honlapja

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről
Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés