bezár
 

színház

2023. 10. 03.
Kiállítás a Nemzeti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítással emlékezik Az ember tragédiája ősbemutatójának 140. évfordulójára a Nemzeti Színház, ahol "...Rajzoltunk egy költeményt..." címmel hat kortárs képzőművész mutatja be hétfőtől a Madách Imre színműve által ihletett munkáit.

Baksai József, Csurka Eszter, Milorad Krstic, Mayer Éva, Orosz István és Szurcsik József az Országút folyóirat kezdeményezésére Az ember tragédiájának 15 színét keltette életre - mondta el a tárlat hétfő esti megnyitóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára.

Szkéné színház

Szentmártoni János emlékeztetett arra, hogy idén a Himnusz és Petőfi Sándor mellett a magyarság Madách Imre születésének is a 200. évfordulóját ünnepli, az Országgyűlés ezért 2023-at Madách-emlékévvé is nyilvánította.

Mint hozzátette, a több mint negyven nyelvre lefordított drámai költeményt ünneplő rendezvények közül a legnagyszabásúbb vállalkozás a Nemzeti Színház Madách Projekt 2023 című előadása volt, amelyet a Színházi Olimpia keretében mutattak be Vidnyánszky Attila rendezésében a Hajógyári-szigeten. A hétórás produkció során négy kontinens tizenegy országának színművész szakos hallgatói vitték színre Az ember tragédiáját.

Tegnap vette kezdetét a 10. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM), amely úgyszintén bekapcsolta az egész magyar színjátszást a nemzetközi vérkeringésbe - emlékeztetett Szentmártoni János.

Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója kiemelte: a tárlatra olyan tehetséges alkotókat szólítottak meg, akik saját műfajukban el tudták mondani, mit gondolnak ma Madách életművéről.

Emellett a színház eszközeivel is igyekeznek "világgá kürtölni" Madách gondolatait. A MITEM már nevében is tiszteleg Madách szellemisége előtt, Vidnyánszky Attila kezdeményezésére és rendezésében pedig csaknem 10 nyelven szólalt meg Az ember tragédiája a Hajógyári-szigeten.

A nagyszabású előadást több mint három hét munkájával hozták létre, de a projektben részt vevő fiatalok már a megelőző félévben is Madách gondolataival foglalkoztak.

Entz Géza, az Országút felelős kiadója, a kiállítás szervezője elmondta, a kortárs magyar képzőművészet kiemelkedő alkotóinak munkáit felvonultató kiállítás a Nemzeti Színház után a Nemzeti Kastélyprogram keretében több, az utóbbi években felújított kastélyban is látható lesz.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés