bezár
 

zene

2023. 10. 03.
A zene ezer árnyalatával vár a Chaconne Fesztivál Veszprémben
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Október 18-22. között világhírű előadókkal, mint David Fray francia zongoraművész, a milánói Il Giardino Armonico zenekar, a belga La Cetra d'Orfeo együttes, és további kivételes produkciókkal ünneplik a zene sokszínűségét a veszprémi Chaconne Fesztiválon.

„Kivételes alkalom, hogy a világhírű milánói Il Giardino Armonico zenekart Veszprémben láthatjuk és hallhatjuk. Szintén nagy öröm számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat David Fray ünnepelt francia zongoraművész, de a Forte Társulat és a fiatal zenészekből álló budapesti Dador Project közös táncos produkciója is rendkívül érdekesnek ígérkezik” – emelt ki néhány fellépőt Vikman Pál, a Chaconne Fesztivált szervező Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program klasszikus zenei projektmenedzsere.

prae.hu

A chaconne eredetileg karakteres, gyakran gúnyos szövegekkel kísért tánc, mely a XVI. század végén jelent meg Spanyolországban. Néhány évtized alatt átalakult többnyire hármas lüktetésű hangszeres zenei formává, amely beszivárgott szinte minden műfajba, az operától az egyházi zenéig, szóló hangszeres tételektől a zenekari művekig. Lényege az állandóság, a makacs ismétlődés és a változás, a variáció jelenléte egyszerre.

„Azóta rajongok érte, mióta először hallottam, és azóta érzem, hogy valami elemi erő lakozik ebben az egyébként egyszerű formában. A fesztivál „A zene ezer árnyalata” alcímet kapta, hiszen a chaconne elképesztő színekben pompázik és rendkívül magával ragadó!” – vallja Vikman Pál.

J. S. Bach d-moll hegedű partitájának utolsó, azonos című tétele áll a fesztivál fókuszában, mely Ábrahám Márta hegedűművész előadásában csendül fel, aki Dukay Barnabás zeneszerzővel értő beavatást is átad a közönségnek.

„Bach megdöbbentő kreativitással aknázta ki a chaconne formában rejlő lehetőséget, nem csak a d-moll partitában, melynek utolsó tétele az a bizonyos Chaconne, de a híres Goldberg Variációk is hasonló elven épül fel. Egyetlen varázslatot kiemelve a sok közül: a chaconne szerkezet alapját, a már említett állandóságot, a rögtön felismerhető, folyton ismétlődő néhány hangos basszus menet ábrázolja, amit Bach mindkét műben időnként egész egyszerűen elhagy, de úgy, hogy önkéntelenül belehalljuk, beleképzeljük, mintha ott lenne” – jellemezte a zenét Vikman Pál.

Miután jellegzetesen a barokk kor nagy divatja volt a chaconne, és a vonós hangszerek is éppen ekkor nyerték el mai formájukat, nem meglepő, hogy a Chaconne Fesztivál kísérő rendezvényeként a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozóját is Veszprémben tartják október 17 és 19. között. Az eseményen a szakmai előadásokon túl hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is várja az érdeklődőket.

Chaconne Fesztivál
Időpont: 2023. október 18.-22.
Helyszín: Veszprém - Hangvilla, ActiCity, Megyeháza Szent István terme

Hirdetett tartalom

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés