bezár
 

film

2023. 10. 17.
Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Magyar és román nagyjátékfilmek is szerepelnek a 31. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál programjában, melyet november 1. és 5. között tartanak Marosvásárhelyen - tájékoztatták hétfőn az MTI-t a szervezők.

Mint írták, a szemlét november 1. és 5. között 31. alkalommal szervezik meg. A kilenc és fél órás versenyprogram mellett a magyar és román filmipar legfrissebb alkotásait is levetítik a marosvásárhelyi közönségnek.

A magyar filmek közül a nyitónapon vetítik Szederkényi Olga Böll közlegény megmentése című dokumentumfilmjét, mely a Nobel-díjas Heinrich Böll 1944-es erdélyi és magyarországi lábadozásáról készült. A vetítésen jelen lesz Szederkényi Olga rendező és Kinizsi Zoltán producer.

Csoma Sándor rendező első nagyjátékfilmje, a Magasságok és mélységek szintén szerepel a programban, akárcsak Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezése, a Nyugati nyaralás.

A dokumentumfilmek között van Oláh Kata Aki legyőzte az időt című portré-dokumentumfilmje a legidősebb olimpiai bajnokról, Keleti Ágnesről. A vetítést követő közönségtalálkozón a rendező mellett Csukás Sándor operatőr is jelen lesz.

Látható lesz Bernáth Szilárd Larry és Baranyi Gábor Benő Zanox - Kockázatok és mellékhatások című filmje; a filmeket közönségtalálkozó követi.

Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje, a Magyarázat mindenre szintén szerepel műsoron, de látható lesz Szikora János Hadik című kalandfilmje is. A fesztivált Tősér Ádám Blokád című filmje zárja.

A román nagyjátékfilmek között vetítik Mihai Mincan Északnak című thrillerét, mely igaz történeten alapszik. Az alkotás a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb film kategóriában versenyezhetett.

Andrei Tanase Marosvásárhelyen forgatott Tigris című párkapcsolati drámáját is láthatja a közönség. A román-francia-német koprodukció egy állatkerti orvosról szól, és egy 2011-es nagyszebeni eseményen alapszik.

Tudor Giurgiu román-magyar koprodukcióban készült Szabadság című filmje az 1989-es román forradalomról szól; a történelmi filmdráma különdíjat nyert a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Vetítik továbbá Paul Negoescu Derék emberek című fekete komédiáját is, a román-bolgár alkotás idén tarolt a román filmes seregszemlén, a Gopo-gálán.

Az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Románia legnagyobb független rövidfilm fesztiválja, 1993-ban indult magyar filmszemleként, versenyprogramjába mára az egész világból fogad alkotásokat. Szervezője a Maros megyei Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (MADISZ), társszervezője az Érted Egyesület.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Prikler Mátyás: Hatalom
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés