bezár
 

film

2023. 11. 03.
21. Olasz Filmfesztivál
A legjobb kortárs olasz filmek láthatók szombattól a Mittelcinemafesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legjobb tizenkét kortárs olasz filmet vetítenek szombattól november 12-ig a 21. Olasz Filmfesztiválon, a Mittelcinemafesten a Puskin és Tabán moziban eredeti nyelven, magyar felirattal.

A nyitófilm a valós eseményeket feldolgozó, Edoardo De Angelis rendezte A parancsnok (Comandante) lesz. Mint a közleményben írják, a filmben Salvatore Todaro, a 2. világháború tisztje példaértékű emberségességet tanúsít, mikor tengeralattjárója biztonságba vontatta az általa elsüllyesztett belga hajó 26 túlélőjét. Az alkotás főszereplője az Angyalok és démonokból és az Első árulóból is ismert Pierfrancesco Favino.

prae.hu

November 5-én a Puskinban vetítik a Hátralévő életem első napja című filmet Toni Servillóval a főszerepben. Ebben négy, az életének véget vetni akaró személy találkozik egy titokzatos férfival, aki alkut ajánl nekik: várjanak egy hetet, hogy újra megtapasztalhassák mennyire jó élni. A film rendezője és forgatókönyvírói, Paolo Genovese, Paolo Costella, Rolando Ravello mind részt vesznek a vetítés utáni közönségtalálkozón.

Ugyanezen a napon este a Puskinban lesz látható a Szép nyár (La bella estate), amelynek vetítése után Laura Luchetti rendezővel lehet beszélgetni, november 6-án pedig a Puskinban az Én megmondtam (Te l'avevo detto) című filmet vetítik, amely egy hirtelen jött januári napsütésből elviselhetetlen hőséggé fokozódó római történetet mesél el. Ginevra Elkann rendező szintén a fesztivál vendége lesz.

November 7-én a Puskinban a Dante lesz műsoron. Az Isteni Színjáték írója 1321-ben, száműzetésben halt meg, életének utolsó húsz éve igen nehéz körülmények között telt. A 84 éves Pupi Avati rendezte filmben Boccaccio azt a megbízatást kapja, hogy Firenze városától jelképes kártérítésként vigyen el tíz aranyforintot Dante Alighieri lányának. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a film egyik főszereplőjével, Alessandro Sperdutivel.

November 8-án az 1939-ben Svájcban játszódó Lubot láthatja a közönség, amelyben a főhős három kisgyermekét a nemzeti átnevelési programba hurcolják a csendőrök, mert a család a jenisekhez, a svájci vándornéphez tartozik. November 9-én A furcsaság (La Stranezza) című film Pirandello egy rövid szicíliai kalandjáról szól, amely után a közönség az olasz Globo d'Oro-díjas Roberto Ando rendezővel találkozhat majd.

November 10-én az Elrabolták (Rapito) lesz műsoron, amely idén elnyerte a legjobb filmnek járó olasz Globo d'Oro-díját. A történet 1858-ban Bologna zsidónegyedében játszódik, ahonnan a bíboros parancsára elviszik a Mortara család hétéves gyermekét, akit csecsemőként titokban megkereszteltek, ezért a pápai törvény értelmében katolikus nevelésben kell részesülnie.

November 11-én az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott Seholsincs ország (Invelle) című animációt lehet majd látni, amely három lány történetét meséli el 1918-ból, 1943-ból és 1978-ból, valamint ugyanezen a napon Toni Servillóval és Pierfrancesco Favinóval a főszerepben az Adagio is műsoron lesz.

November 12-én a Telluride Filmfesztiválon ezüst díjat nyert A kiméra (La Chimera) kerül a vászonra, Josh O'Connor és Isabella Rossellini főszereplésével, végül ezen a napon az Élni szeretnék! (Una gran voglia da vivere) című film zárja a fesztivált, amelynek vendége lesz Michela Andreozzi rendező és Filippo Bologna forgatókönyvíró, a Teljesen idegenek egyik írója.

November 7-étől a Dante, A parancsnok és a Szép nyár című filmeket a szegedi Belvárosi moziban is vetítik.

A részletes program és a letölthető programfüzet elérhető az Artmozi és az Olasz Kultúrintézet honlapján is. 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület

Más művészeti ágakról

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés