bezár
 

film

2023. 11. 05.
Merre tartunk?
Jön a 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
November végén érkezik a jubileumi, huszadik Verzió. Idén is aktuális kérdéseket boncolgatnak az egytől egyig igaz történeteket nézők elé táró filmek. A vetítésekre Budapesten és hat vidéki városban kerül sor.

A Verzió idén is a valóság bemutatásának fontosságára koncentrál, az igaz történetek hol a gyönyörű, hol a hátborzongató és kegyetlen oldalát mutatják be világunknak. A fesztivál fő motívuma idén a változás, a múlt megismerése és a jelen megértése révén a megfelelő út kiválasztása talán már egyszerűbb lesz.

Interszex emberektől a norvég erdőkig, bengáli jutaszövőktől a mélytengeri bányászatig idén is a legaktuálisabb nemzetközi és hazai emberi jogi kérdésekkel foglalkozik a fesztivál. A témák játékfilmes feldolgozásban is működnének, de a valóság az, ami igazán különlegessé teszi a filmeket. A magyar versenyprogramban idén 7 friss alkotás méretteti meg magát, összesen pedig több mint 80 filmet lehet megnézni 5 kategóriában és 7 szekcióban.

A fesztivált idén Alisa Kovalenko Berlinalén bemutatott filmje, a Nem tűnünk el nyitja meg. A film egy lázadó, kalandvágyó fiatal társaságot mutat be. A fiataloknak lehetőségükre válik útra kelni, a Donyec-medencéből egészen Nepálig vezethet útjuk. Vajon belevágnak a kalandba?

Hosszabb kutatási folyamatokat bemutató filmek is szerepelnek az idei válogatásban. A forradalom öt évszaka egy egész évtizeden és a történelmi erők különböző változásain átívelő történet, amely a Sundance Filmfesztiválon debütált. Ibrahim Nash’at filmje, a Hollywoodgate vakmerő mozi: a film tálibokat követ egy éven át Afganisztánban. A Nemzetközi versenyben szerepel az Anyaföld, Alexander Mihalkovich és Hanna Badziaka filmje megrázó alkotás, amelyben a fiatal Nyikita aggódva kezdi meg kötelező sorkatonai szolgálatát, Szvetlana pedig keresztülutazik az országon, hogy igazságot szolgáltassanak halott fiának. Mindeközben aktivisták szerveznek utcai tiltakozást a dedovscsina ellen: ez erőszakos, államilag irányított beavatási szertartás, amelynek célja a belorusz fiúk férfivá avatása a hadseregben.

Klíma és identitásválság – két korszakunkat érintő kérdés, melyekre a Verzió is fókuszál. Az Antropocén szekcióban csodaszép, lelket megnyugtató hegyvidékektől a tengerek mélyéig repítik a közönséget az idei filmek, melyek világunk globális problémáira is fel szeretnék hívni a figyelmet, miközben a természet és ember kapcsolatának fontosságát és értékét is hangsúlyozzák. A Föld énekében Margreth Olin filmrendező idős szüleivel indul el a végtelen vadonba, hogy bemutassa, hogyan rezonál egymással a környezet és az ember. A Megszólal a mélység pedig a mélytengeri bányászat egyelőre még szinte ismeretlen következményeiről szól.

A Diák- és elsőfilmes versenyben debütál Skovrán Tünde filmje, az Aki nem vagyok, amely által az identitását fel- és beismerő Sharon-Rose Khumalo dél-afrikai szépségkirálynőt ismerheti meg a közönség. Hogy ez mivel, jár? Hogyan éli tovább életét? Kire számíthat? A film mindezekre választ ad.

A munka mint örök téma sem maradt ki idén sem a programból. Nishtha Jain rendezésében az Aranyfonál mutatja be szövőgépek alkonyát és azáltal a bengáli jutagyártás fénykorának lecsengését.

A Verzió programjában teret kapnak a filmes műfajok határterületen mozgó alkotások is. A Vektor VR szekció olyan élethelyzeteket mutat be, amelyek a VR médiumán keresztül még erőteljesebben hatnak. A beválogatott produkciók környezetünk változásának hosszútávú hatásait vagy az erőszak mechanizmusait vizsgálják.

A filmvetítések mellet az érdeklődők workshopokon és szakmai programokon is részt vehetnek, valamint ingyenes programok is elérhetőek a fesztivál repertoárjában.

A fesztivál részletes programja ide kattintva böngészhető.


Képek és forrás: Verzió Filmfesztivál
Kép a cikk tetején: A Föld éneke
Kép a leadben: Aranyfonál

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés