bezár
 

film

2023. 11. 06.
Gyimesi Anna nyerte az Alter-Native fődíját
A marosvásárhelyi rövidfilmfesztivált 31. alkalommal rendezték meg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál versenyszekciójában a romániai és magyarországi filmesekből, esztétákból és oktatókból álló öttagú zsűri Gyimesi Anna Affrikáta című alkotásáért elnyert fődíja mellett dicséretben részesítette a magyarországi Ulrich Gábor Rekonstrukt című filmjét, illetve különdíjban a romániai Vlad Ilicevici és Radu C. Pop Suruaika című alkotását.

A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor-emlékdíjat a zsűri a romániai Alma Buhagiar Szentimentális nevelés című produkciójának ítélte. A román kulturális minisztérium díját idén is észt alkotó, Kaspar Jancis nyerte Antipolis című filmjével.M arosváráshely város díját a franciaországi Quentin Papapietro: Saintonge-i körforgalom című filmje nyerte.

A jászvásári Luna Color Grade Studio által felajánlott díjat a versenyszekció alkotásai közül a lengyel Tomasz Grzymala A mező, a regionális filmek közül pedig Cecilia Stefanescu Tartsunk távolságot című filmje kapta. A diákzsűri a spanyolországi Carmen Córdoba González Összekötve című filmjét díjazta.

A második alkalommal megszervezett regionális filmek versenyében idén tíz romániai alkotást - hat kisjátékfilmet, két animációt, egy dokumentumfilmet, illetve egy kísérleti filmet - láthatott a fesztivál közönsége. A legjobb regionális filmnek járó Schnedarek Ervin-díjat és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll-díjat Frunza Roland román-magyar koprodukcióban készült Vándorol a pénz című kisjátékfilmjének ítélte a zsűri.

A három évtizedes múltra visszatekintő marosváráshelyi fesztiválra idén 888 rövidfilmet neveztek be, az előzsűrizés nyomán ezek közül 38 alkotást, 16 ország rövidfilmtermésének válogatását vetítették le a november 1. és 5. között a zajló Alter-Native versenyszekciójában. A csaknem tízórás versenyprogram mellett a magyar és román filmipar legfrissebb nagyjátékfilmjeit is levetítették a marosvásárhelyi közönségnek.

A marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Románia legnagyobb független rövidfilm fesztiválja, 1993-ban indult magyar filmszemleként, versenyprogramjába mára az egész világból fogad alkotásokat. Szervezője a Maros megyei Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (MADISZ), társszervezője az Érted Egyesület.

A képek forrása az Alter-Native Film Festival hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszámoló a 11. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválról
Gareth Edwards: Az Alkotó
Velencében láttuk Reisz Gábor legújabb filmjét

Más művészeti ágakról

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés