bezár
 

film

2023. 11. 06.
Gyimesi Anna nyerte az Alter-Native fődíját
A marosvásárhelyi rövidfilmfesztivált 31. alkalommal rendezték meg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál versenyszekciójában a romániai és magyarországi filmesekből, esztétákból és oktatókból álló öttagú zsűri Gyimesi Anna Affrikáta című alkotásáért elnyert fődíja mellett dicséretben részesítette a magyarországi Ulrich Gábor Rekonstrukt című filmjét, illetve különdíjban a romániai Vlad Ilicevici és Radu C. Pop Suruaika című alkotását.

A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor-emlékdíjat a zsűri a romániai Alma Buhagiar Szentimentális nevelés című produkciójának ítélte. A román kulturális minisztérium díját idén is észt alkotó, Kaspar Jancis nyerte Antipolis című filmjével.M arosváráshely város díját a franciaországi Quentin Papapietro: Saintonge-i körforgalom című filmje nyerte.

prae.hu

A jászvásári Luna Color Grade Studio által felajánlott díjat a versenyszekció alkotásai közül a lengyel Tomasz Grzymala A mező, a regionális filmek közül pedig Cecilia Stefanescu Tartsunk távolságot című filmje kapta. A diákzsűri a spanyolországi Carmen Córdoba González Összekötve című filmjét díjazta.

A második alkalommal megszervezett regionális filmek versenyében idén tíz romániai alkotást - hat kisjátékfilmet, két animációt, egy dokumentumfilmet, illetve egy kísérleti filmet - láthatott a fesztivál közönsége. A legjobb regionális filmnek járó Schnedarek Ervin-díjat és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll-díjat Frunza Roland román-magyar koprodukcióban készült Vándorol a pénz című kisjátékfilmjének ítélte a zsűri.

A három évtizedes múltra visszatekintő marosváráshelyi fesztiválra idén 888 rövidfilmet neveztek be, az előzsűrizés nyomán ezek közül 38 alkotást, 16 ország rövidfilmtermésének válogatását vetítették le a november 1. és 5. között a zajló Alter-Native versenyszekciójában. A csaknem tízórás versenyprogram mellett a magyar és román filmipar legfrissebb nagyjátékfilmjeit is levetítették a marosvásárhelyi közönségnek.

A marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Románia legnagyobb független rövidfilm fesztiválja, 1993-ban indult magyar filmszemleként, versenyprogramjába mára az egész világból fogad alkotásokat. Szervezője a Maros megyei Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (MADISZ), társszervezője az Érted Egyesület.

A képek forrása az Alter-Native Film Festival hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés