bezár
 

színház

2023. 11. 13.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem Csokonai-programja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Konferenciával, könyv- és színházi bemutatóval, valamint versmaratonnal tiszteleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem a 250 évvel ezelőtt született Csokonai Vitéz Mihály, a felvilágosodáskori irodalom egyik legjelentősebb költője előtt november 15. és 17. között Debrecenben.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem együttműködésben a debreceni Csokonai Nemzeti Színházzal szervez színes programsorozatot Csokonai 250 címmel, amelyen az egyetem mindhárom intézetének (drámaelméleti, színházművészeti, mozgóképművészeti) polgárai közreműködnek.

Szkéné színház

Mint írják, az egyes produkciók, a szövegkönyvek, versválogatások és a Tempefői című színmű létrehozásában nagy szerepet kaptak az egyetem színművész, rendező, dramaturg és televíziós műsorkészítő szakos hallgatói, valamint a debreceni Ady Endre Gimnázium tanulói is.

November 15-én Versnagyerdő címmel négy helyszínen - a Debreceni Református Kollégiumban, a Debreceni Irodalom Házában, a Csokonai Fórumban és az Egri Borozóban - a fiatal alkotók egy versmaraton során rövidebb versetűdök füzérében mutatják be, hogyan inspirálja őket a 250 évvel ezelőtt született költő.

November 16-án A kincsek negédes csűre címmel a Csokonai Fórum Simor Ottó Orfeum termében Csokonai életművéről és utóéletéről tart konferenciát a Színház- és Filmművészeti Egyetem, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem előadóinak közreműködésével.

Szintén november 16-án a Simor Ottó Orfeumban egy kerekasztal-beszélgetésen az érdeklődők megismerkedhetnek az egyetem kiadásában idén megjelent könyvekkel: Theodórosz Terzopulosz rendező Dionüszosz visszatérése, Tadashi Suzuki japán rendező Testben élő kultúra és Eugenio Barba - Nicola Savarese A színház öt kontinense című műveivel.

Ugyanezen a napon látható a Tempefői című színházi előadás a Csokonai Fórum Kóti termében, Csáki Benedek negyedéves fizikai rendező hallgató (osztályvezetők: Horváth Csaba, Rába Roland) rendezésében, a másodéves prózai színészművész hallgatók (osztályvezetők: Funtek Frigyes és Quintus Konrád) előadásában.

A rendezvénysorozat részletes programja itt érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
John a Latinovitsban

Más művészeti ágakról

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
(Súlyosan elfogult vélemény)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés