bezár
 

irodalom

2023. 11. 15.
Cirkuszművészeti szakkönyvtár nyílt Budapesten
Hétfőn és kedden bárki ingyenesen látogathatja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tudomány világnapja alkalmából megrendezésre kerülő második cirkuszi könyvünnepen megnyitotta kapuit a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum nemzetközi cirkuszművészeti könyvtára. 

Az ünnepi könyvtáravatón a nemzeti színű szalagot Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója, Prof. Dr. Kiszl Péter tanszékvezető egyetemi tanár, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet igazgatója és Joó Emese, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum vezetője vágta át.

prae.hu

A második cirkuszi könyvtárünnep látványos artistaprodukcióval, Volodymyr Gorodetskyy papagájtréner-művész lenyűgöző előadásával vette kezdetét.

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója ünnepi beszédében rendkívüli háláját és elismerését fejezte ki Joó Emese múzeumi intézményvezetőnek, hogy megnyílhatott a nemzetközi cirkuszművészeti könyvtár, valamint azért, hogy egy rendkívül profi csapatot épített fel. 

„Korszakot lépett az álmunk, nemzetközi sikertörténet részesei lehetünk, hiszen Európa-szerte egyre több magyar és nemzetközi vonatkozású cirkuszművészeti szakkönyvet és múzeumi relikviát ajánlanak fel a tudományos tár számára. Teszik mindezt azért, mert biztosak abban, hogy nagy becsben tartjuk azokat és hozzáférhetővé, kutathatóvá tesszük a nyilvánosság számára a magyar, nemzetközi és egyetemes cirkusztörténeti köteteket és tárgyakat” - fogalmazott. A főigazgató hozzátette: ennek eredményeképp mára az állami közgyűjtemény - egy évvel azután, hogy az ezredik kategorizált kötet is a polcokra került-, immár 4000 cirkuszi szakkönyvvel és több mint 10.000 periodikával rendezik.

Prof. Dr. Kiszl Péter tanszékvezető egyetemi tanár

Prof. Dr. Kiszl Péter tanszékvezető egyetemi tanár, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet igazgatója beszédében kiemelte: ez egy különleges alkalom. 

„A cirkusz és a könyvtár az égbolton látszólag két távol eső csillag, azonban az elmúlt nyolc évben az intézmények szoros együttműködésével bizonyítottuk, hogy bizony rokon szervezetekről van szó. Mindkettő fejleszti a kreativitást, segíti a szórakozást és egyik nélkül sem képzelhető el a művészetek és a tudományok területén a kutatás, a fejlesztés és az innováció. Ez nem egy raktár, ez egy nyüzsgő közösségi tér, egy fantasztikus tudományos tár” - szögezte le. Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet igazgatója hozzátette: „Nem gondoltuk volna, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora sikereket lehet elérni, hiszen Európában egy példaértékű, mértékadó nemzetközi cirkusztörténeti könyvtár, múzeum és levéltár, egy valódi állami közgyűjtemény jött most létre.”

Az eseményen sor került a cirkuszművészeti könyvtárak közötti egyezmény ünnepélyes aláírására is. A megállapodást Reidl Kamilla, a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárs Főiskola megbízott rektora és Kovács Gábor Dénes, a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, valamint Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója látta el kézjegyével.

Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet Magyarország legrégebbi és legnagyobb könyvtár- és információtudományi felsőoktatási képző- és kutatóhelye. Az intézet a kezdetek óta együttműködik a Nemzeti Cirkuszművészeti Központtal annak érdekében, hogy minél többen megismerhessék az ott zajló tudományos munkát. Ennek részeként közös, kihelyezett órákat tartanak a hallgatóknak és intenzív kutatási tevékenységet folytatnak, amelynek eredményeit magyar és nemzetközi konferenciákon és tudományos publikációkban is prezentálják. Az intézmények közötti együttműködés fontos pillére a szakmai gyakorlatok lebonyolítása, ugyanis a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ tudományos tára gyakorlóhelyként is működik.

Fekete Péter

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a magyar cirkuszművészet nemzeti intézménye, amelyben a nagy múltú előadóművészeti és artistaképzési tevékenység mellett 2019 óta tudományos munka is folyik. Négy év előkészítést követően, 2022. november 10-én ünnepélyes keretek között, a tudomány világnapja alkalmából hivatalosan is megalakult a cirkuszművészeti tudományos tár. A nyilvános és ingyenesen látogatható nemzetközi szakkönyvtár közösségi és kutatótér funkciót is betölt. Az intézmény küldetése a magyar és magyarországi, valamint magyar vonatkozású nemzetközi cirkusztörténet kutatása, örökségvédelme, gyűjtése, feldolgozása és bemutatása. A nemzetközi múzeumi anyag jelenleg kb. 35.000 műtárgyat – kosztümöt, rekvizitet, plakátot, fényképet, filmfelvételt, képzőművészeti alkotást – őriz, ennek egy része a Fővárosi Nagycirkusz kiállításain látható. A nemzetközi könyvtári gyűjteményben 20 különböző nyelven olvashatóak a szakkötetetek és folyóiratok, emellett cirkuszi műsorfüzetek, artistaképzési vizsgamunkák, cirkuszi zenekari kották is megtalálhatóak. Az archívumban jelentős mennyiségű magyar nyelvű kézirat és dokumentum áll a kutatók, artisták, cirkuszi szakemberek, érdeklődők rendelkezésére. 

a cirkuszi könyvtár olvasóterme

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ cinkotai telephelye (1172 Budapest, Rákosliget, Vidor utca 10.) a következő időszakban tovább bővül levéltárral, kosztümtárral, múzeumi raktárral.

A nemzetközi cirkuszművészeti könyvtár bárki számára ingyenesen látogatható hétfőnként 12-16 óra, keddenként pedig 10-14 óra között.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Interjú Horváth Florenciával és Karádi Gergővel a Valójában senki című zenés irodalmi est kapcsán

Más művészeti ágakról

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Szinvai Dániel: Párhuzam


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés