bezár
 

art&design

2023. 11. 16.
Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjban részesültek a MOME-hallgatói
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjban részesült MOME-hallgatók műveiből nyílt kiállítás Design Curves: Vectors for the Future címmel az intézmény Zugligeti úti campusán.

A nyertes hallgatók koncepcióikat, projektjeiket Moholy-Nagy gondolatát követve fejlesztették, miszerint a designnak a találékony és újszerű hozzáállást kell jelölnie, amely lehetővé teszi, hogy a projekteket ne elszigetelten, hanem az egyén és a közösség szükségleteivel való összefüggésben nézzük.

Viski Noémi, a kiállítás kurátora a projektek közötti tartalmi kapcsolódást néhol egymást erősítő projektek párosításával, máskor az adott témakör pro és kontra oldalait kiemelve mutatja be. Rendezőelve szerint az egymást követő projekteket egy-egy kifejezés köti össze, a vonulat pedig együttesen a fiatal tervezőket foglalkoztató, legfontosabbaknak aktuális társadalmi, ökológiai és kulturális témákat rajzolja ki.

A 32 díjazott hallgatóban közös, hogy munkáikban hol kutatóként, hol aktivistaként vagy menedzserként vannak jelen, a projektek pedig olyan kérdésekre válaszolnak, mint hogy milyen egy igazán biztonságos város, hogyan valósulhat meg az inkluzív tervezés, hogyan közelítsünk a tabu témákhoz, illetve mi vár még ránk az ember-gép interakciót illetően.

Illés Eszter, Interaction Design mesterszakos hallgató például azt vizsgálta, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni gesztuskontrollal és hangvezérléssel a telefonhasználatot a vezetés során, Sárközi Tamás Colligo néven elektromos, háromkerekű, városkarbantartó járművet tervezett, Pallós Anna Lídia hallgató NONA Projekt / Ways of Patterns című kutatásalapú projektje pedig a textilen keresztül vizsgálja a női sorsokat, keresve a nőiség megőrzésének tárgyi lehetőségeit. Kortárs tabu témának tekinthetők a halál és az elmúlás kérdései, melyekkel Nagy Dorottya Az idő minden, minden idő című munkája és Nagy Fanni Egyszer majd.... című kollekciója foglalkozott.

A Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2020 őszén hívta életre azzal a céllal, hogy teljesítményalapú szakmai támogatásban részesítse a kiemelkedő ötleteket felmutató hallgatókat.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető november 24-ig a MOME GROUND terében, 9 és 18 óra között, további információk itt érhetőek el.

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről
Könyvbemutató másképp
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Alex Garland: Polgárháború


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés