bezár
 

zene

2023. 11. 21.
Északi zeneszerzők világa
A Müpa 2024-es Zenei maratonja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
szaki zeneszerzők világában invitálja az érdeklődőket a Zenei maraton 2024 a Müpában Grieg, Nielsen és Sibelius darabjaival a Müpa két előadótermében 2024. február 4-én; a társszervező Budapesti Fesztiválzenekart ezúttal a finn Anna-Maria Helsing vezényli. 

a zenei maratont a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezi; a délelőttől késő estig zajló hangversenyek általában egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban. -  tájékoztatta az intézmény az MTI-t kedden.

Mint felidézik, a zenei maratont a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezi; a délelőttől késő estig zajló hangversenyek általában egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban.

A Müpa közleményében kiemeli, hogy a jövő februári maraton a skandináv mesterek, különösen a norvég Edvard Grieg, a dán Carl Nielsen és a finn Jean Sibelius előtt tiszteleg. Hozzáteszik, hogy a zord, fenséges tájairól és természeti kincseiről ismert Észak-Európa a zenében is különleges jelenség, a késő romantikus északi komponisták pedig szülőföldjük szépségeit, néphagyományaikat, ősi hiedelemvilágukat is beemelték műveikbe.

A fellépők a hagyományoknak megfelelően a magyar szimfonikus zenekarok válogatott képviselői, de a hazai előadók mellett nemzetközi sztárfellépője is lesz a maratonnak: a svéd Miah Persson dalestjén ritkábban hallott északi zeneszerzők dalai is felcsendülnek, a világhírű szopránt Magnus Svensson kíséri zongorán - áll a közleményben.

A Fesztiválzenekar muzsikusai szimfonikus és kamaraformációban is fellépnek a nap programján, Sibelius első szimfóniáját ezúttal a finn Anna-Maria Helsing vezényletével adják elő.

Emlékeztetnek, hogy az elmúlt tizenöt évben Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt a zenei maraton főszereplője, Beethoven kétszer is sorra került, sőt, arra is volt már példa, hogy a program két zeneszerző, Ravel és Debussy műveiből merített.

A sorozat művészeti vezetői Fischer Iván és Káel Csaba, a maraton 2024. február 4-i, tervezett részletes programja az alábbi internetes oldalon olvasható. További információk továbbá a Müpa weboldalán

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés