bezár
 

film

2023. 11. 23.
Mozitörténeti könyv Budapest mozikultúrájáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Váltójel – Budapest mozikultúrája a rendszerváltás idején című kötetet november 15-én, szerdán mutatták be a Corvin moziban.

Budapest 150. születésnapjára hiánypótló mozitörténeti könyv megjelenésével készült a Városháza kiadó és a Budapest Film.

Az ünnepi alkalomra megjelenő kötet a rendszerváltást megelőző néhány év és a következő két évtized budapesti mozitörténetével foglalkozik. Kezdőpontját a rendszerváltás körül berobbanó mozis átalakulás, végét pedig a mozizást világszinten befolyásoló digitális váltás jelöli ki. A korszakhatárok politikai, finanszírozási és technológiai változásokhoz egyaránt köthetők. A kötet elsősorban az ezekből fakadó társadalmi és kulturális vonatkozásokat járja körül. A kötet tanulmányai többek között bemutatják a budapesti mozik kulturális pozíciójának megváltozását a rendszerváltás idején: alternatív kulturális terekként és független filmfesztiválok helyszíneiként nyertek új jelentőséget, miközben a filmipar digitális forradalma gyökeresen megváltoztatta a főváros életében betöltött szerepüket.

A kötet bemutatója a Budapest 150 ünnepi programsorozat részeként valósult meg, és egyidejűleg a Budapest születése című animációs rövidfilm premierje is volt.

A könyv elérhető a Városháza Kiadó kínálatában, illetve hamarosan a boltokban is.

Forrás: Városháza Kiadó, Budapest Film

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Más művészeti ágakról

Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Vaktérkép
Interjú Somfai Annával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés