bezár
 

irodalom

2023. 12. 04.
Bertók László Költészeti Díj
A díjátadóra december 6-án kerül sor Pécsett
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Immáron harmadik alkalommal ítélték oda a Bertók László Költészeti Díjat. Az elismerést minden évben a költő születésnapján, december 6-án adják át Pécsett, ünnepi műsor keretében. Az idei év különlegessége, hogy az életműdíjas költő mellett egy fiatal pályatársat is kitüntetnek majd.

A 2021-ben alapított Bertók László Költészeti Díj létrehozásának egyik célja, hogy fenntartsa névadójának emlékezetét, elősegítse az ideológiáktól, korlátozásoktól mentes szabad művészetet, továbbá, hogy növelje a kortárs magyar költészet jeles alkotóinak elismertségét.

Már az induláskor határozott célkitűzése volt az alapítóknak, hogy – miként az életmű – a díj és a díjátadó eseménye is nyisson a társművészetek felé. Az idei esemény kortárs komolyzenei attrakciója Balogh Máté Bertókiáda című művének ősbemutatója lesz, melyben a zeneszerző Harcsa Veronika énekművésszel közösen lép színpadra. Az est folyamán Megyimórecz Ildikó operaénekes Schubert-dalokat ad elő.

Az idei év újdonsága, hogy a nagydíj mellett egy kisdíjat is kiosztanak. Ismert történet, hogy Bertók Lászlót néhány korai verséért államellenes izgatás vádjával elítélték és börtönbe került, ezért első önálló kötete, a Fák felvonulása csak 37 éves korában láthatott napvilágot. 2023-tól a nagydíj mellett így egy 37 évnél nem idősebb, ígéretesen induló költőt is díjaznak majd. Az elismerések pénzjutalommal, díszoklevéllel, valamint évente felkért más-más művész által alkotott egyedi műalkotással járnak. Az idei nagydíjat kísérő műalkotást Burkus Judit, a kisdíjét pedig Sárkány Balázs készítette. Az ünnepélyes díjátadó december 6-án lesz a pécsi Kodály Központban. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jegyet a Kodály Központ weboldalán lehet foglalni. 

További információ és részletes program:

Bertók László Költészeti Díj, a Facebookon, vagy e-mailben: blkd@bertok.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés