bezár
 

film

2023. 12. 07.
A Sundance Filmfesztiválon versenyez A boldogság ügynöke
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb presztízsű filmfesztiválján, a Sundance-en debütál Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A boldogság ügynöke (Agent of Happiness) című, magyar-bhutáni koprodukcióban készült filmje - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán az MTI-vel.

Közleményük szerint az 1981-ben Robert Redford által alapított Sundance nemcsak a nagy amerikai stúdióktól független filmgyártás, de világviszonylatban is a legjelentősebb szakmai fórumok egyike. A Sundance-et Utah államban rendezik meg Amerika és Európa legnagyobb sztárjainak részvételével. A fesztivál az utóbbi években Park City és Salt Lake City városait is a független film központjává varázsolja minden januárban.

"Nem akartuk elhinni, amikor megtudtuk a hírt. Elképesztően örültünk, mindannyiunknak könnybe lábadt a szeme. A filmet hat évig forgattuk, az elmúlt egy évben éjt nappallá téve vágtunk, úgy éreztük, hogy minden szenvedélyünket és energiánkat beleadtuk ebbe az alkotófolyamatba, ezért nagyon jó érzés, hogy mások tetszését is elnyerte, és hamarosan a nemzetközi és a hazai közönség is láthatja" - idézte a közlemény Zurbó Dorottyát, a film egyik rendezőjét.

Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya dokumentumfilmes csapata egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követte. A mindössze 700 ezer lakost számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom "boldogságindexét".

A filmben Amber házról házra látogatja az elszigetelt falvakat. Rajta keresztül kapunk intim betekintést a bhutáni társadalom hétköznapjaiba: abba, hogy mi teszi őket igazán boldoggá, és egyáltalán valóban mérhető-e a boldogság. A történet során nemcsak a hétköznapi emberek vágyait ismerjük meg, hanem főhősünk személyes sorsa is kibontakozik, akinek legnagyobb álma, hogy végre szerelemre találjon.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai a Színház- és Filmművészeti Egyetem DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzésén végeztek Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában. Első közös alkotásuk, a szintén Bhutánban forgatott A monostor gyermekei (2017, premier: IDFA) számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Zurbó Dorottya első önálló rendezése, a Filmintézet Inkubátor Programjának köszönhetően megvalósult Könnyű leckék (2018, premier: Locarno IFF) egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárta a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezdett Magyarországon.

A boldogság ügynöke című dokumentumfilm a magyar Match Frame Productions és a bhutáni Sound Pictures koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet, az amerikai Sundance Institute, a Catapult Film Fund, a deNovo Initiative és a dél-koreai DMZ Docs Fund támogatásával készült.

A film rendezői Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya, producere Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur, koproducere Arun Bhattarai, vágója Sass Péter, hangmestere Várhegyi Rudolf és Bohács Tamás, zeneszerzője Balázs Ádám, line producere Tóth Anna.

Magyarországon a Mozinet forgalmazásában, előreláthatólag tavasszal kerül mozikba.

Képek forrása: A boldogság ügynöke facebook oldal
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Prikler Mátyás: Hatalom
Ilyen volt az idei Szemrevaló Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés