bezár
 

film

2023. 12. 08.
Balázsovits Lajosra filmek a Filmión
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtöktől vasárnapig ingyenesen látható a Feldobott kő, a Boldog születésnapot, Marilyn! és a Fényes szelek című alkotás a Nemzeti Filmintézet streaming platformján. A válogatással a Filmio az idén elhunyt Balázsovits Lajos, a nemzet színésze előtt tiszteleg.

1964. december 4-én született Balázsovits Lajos, Balázs Béla-díjas alkotó, színházi rendező, színigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A színház mellett Balázsovits Lajos pályájának meghatározó eleme volt a filmezés is: Jancsó Miklós állandó színészeként számos kultikus alkotásban, majd az 1970-es években nemzetközi filmsikerekben is szerepelt.

A Filmio kínálatában számos alkotás megtalálható életművéből, amelyek közül a Feldobott kő, a Boldog születésnapot, Marilyn!, valamint a Fényes szelek négy napig ingyen megtekinthető - közölte a Nemzeti Filmintézet csütörtökön az MTI-vel.

A Fényes szelek Jancsó Miklós allegorikus-metaforikus alkotása a forradalom lehetőségeiről, amelynek főszerepéért Balázsovits Lajos a legjobb színész díját nyerte el az 1969-es Magyar Játékfilmszemlén. Történetében a második világháború után egy csapat fiatal népi kollégista egy vidéki katolikus líceumban próbálkozik a papokat a maguk oldalára állítani.

A Feldobott kő Sára Sándor első rendezése, amelyben merészen nekimegy a hatvanas évek tabutémáinak, rávilágítva a korszak abszurditására. A film főhőse filmrendező szakra jelentkezik, de "politikai okok" miatt nem veszik fel az egyetemre. Földmérői munkát vállal, amely során megismeri a vidéki emberek küzdelmekkel teli hétköznapjait. A megrendítő élmények későbbi filmes karrierjére is hatással vannak.

A Boldog születésnapot, Marilyn! Szörény Rezső alkotása Esztergályos Cecília, Balázsovits Lajos és Bálint András főszereplésével. A vonzó külsejű, vidéki színésznő még nem adta fel álmait, hogy ő legyen a magyar Marilyn Monroe. Nagy reményekkel utazik Budapestre, amikor meghívást kap egy filmgyári próbafelvételre, az út során azonban kénytelen szembenézni saját korábbi kudarcos kapcsolataival.

Képek forrása: Nemzeti Filmintézet Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
John a Latinovitsban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés