bezár
 

irodalom

2023. 12. 21.
Kupihár Rebeka kapja a Petri-díjat 2023-ban
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Kupihár Rebeka kapja a Petri-díjat 2023-ban Kupihár Rebeka kapja idén a Petri György-díjat, amit december 22-én, Petri György 80. születésnapján, a Fuga Építészeti Központban vehet át.

A Petri-díjat a huszadik század utolsó harmadának egyik legjelentősebb magyar költőjéről, Petri Györgyről nevezték el és halála tizedik évfordulóján, 2010-ben alapította meg az N&n Galéria, melynek vezetője Nagy Bálint építész volt, Petri egyik legközelebbi barátja. A Petri György-díjat minden évben a legígéretesebb kötet nélküli pályakezdő kapja, és a tárgyi ajándék mellett a legnagyobb jutalma az, hogy a Magvető Kiadó megjelenteti az első kötetét.

A kuratórium munkáját idén tíz fős előjelölő csoport segítette: Áfra János, Ayhan Gökhan, Balázs Imre József, Bencsik Orsolya, Borda Réka, Csehy Zoltán, Izsó Zita, Seres Lili Hanna és Sopotnik Zoltán, a munkájukat Pályi Márk koordinálta. A díjazott személyéről kuratórium dönt, melynek tagjai 2023-ban Deres Kornélia, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs költő, Forgách András volt, továbbá az előző évi díjazott, ez esetben Rékai Anett, és a Magvető szerkesztője, aki idén Szegő János volt.

2023-ban a szerzők küldhették be kézirataikat, a válogatók a beérkezett kötetterv-kéziratok elbírálását a szerzők nevének ismerete nélkül végezték el, és a 172 pályaműből tízet terjesztettek a kurátorok testülete elé. A zsűri közülük választotta ki a hármat, aki a rövidlistára is felkerült, vagyis Kupihár Rebeka és Stummer Attila költőket, illetve Tóth Marcsi írót, végül a díjat Kupihár Rebeka nyerte.

Fotó: Mariia Kashtanova

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés