bezár
 

irodalom

2024. 01. 01.
A békéscsabai értékekről szól a Munkácsy Mihály Múzeum X. évkönyve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A békéscsabai értékekről szól a Munkácsy Mihály Múzeum X. évkönyve Békéscsaba kulturális értékeit dolgozta fel a Munkácsy Mihály Múzeum az "Ami csabai ." elnevezésű  sorozatban megjelent új kiadványa.

A Csabai értéktár című könyv különlegessége abban rejlik, hogy a benne szereplő tanulmányok megírását a témát leginkább ismerő szakértők vállalták: 61 értéket ismerhet meg az olvasó 26 szerző tollából - tájékoztatta a múzeum közleményben az MTI-t.

A Munkácsy Mihály Múzeum 2013-ban változtatott a kiadványozási stratégiáján, a korábban megszokott tudományos művek helyett egy tudományos ismeretterjesztő sorozatot indított el, amelynek a tizedik kötete jelent most meg. "A múzeumi kiadványokon belül is indítottunk egy "Ami csabai..." elnevezésű sorozatot, amely főképpen a Békéscsabával kapcsolatos történetekre, eredményekre fókuszál" - közölte Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója, a kötet kiadója.

Békéscsabáról és kulturális értékeiről számos önálló kiadvány és tanulmány jelent már meg, az értéktár elemei mind megtalálhatók Békéscsaba Megyei Jogú Város honlapján is, ám ilyen részletességgel, több tudományos területet felölelve még egyik elem feldolgozása sem történt meg. A kiadvány által az intézmény szeretné megkönnyíteni a Békéscsaba múltját és jelenét kutató magán- és szakemberek munkáját - írták.

A kiadványban részletesen bemutatják egyebek mellett a csabai kolbászt, a pemetefű-cukorkát, a Krenfi-kerékpárt vagy például Ónodi Henrietta olimpiai bajnok tornász békéscsabai gyökereit.

Szarvas Péter polgármester is jegyez települési értéket az albumban, Békéscsaba, az emlékező város címmel. Varga Tamás alpolgármester dolgozta fel a Csabai Garabonciás Napokat; Herczeg Tamás országgyűlési képviselő pedig Magyarország egyik legnagyobb hagyománnyal bíró fúvószenei eseményét, Békéscsaba egyik leghosszabb ideje tartó, rendszeresen megtartott művészeti fesztiválját, a ZENIT - Békéscsabai Zenei Ifjúsági Találkozó történetét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés